AKŞAM GAZETESİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu yıl Türkiye'yi, biyoteknolojiden sanayi robotlarına kadar birçok önemli yatırımla hızla buluşturacaklarını belirterek, "Milletimize peşi sıra yüksek teknoloji yatırım müjdelerini duyurduğumuz bir yıl olacak. 7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye kazandırma aşamasına geldik" dedi.
İLK FAZ 2 MİLYAR DOLAR
Kacır "Önümüzdeki ay bunun ilk fazı olan 2 milyar doların üzerinde bir yatırım paketini duyuracağız" diye konuştu. "Biz gerçek bir üretim üssüyüz" diyen Kacır 2025 yılında elektrikli araç, batarya, güneş hücresi, rüzgar türbini, çip üretimi, Ar-Ge merkezleri ile yeni çağrıya çıkılıcak olan biyoteknoloji, sanayi robotları ve hiper ölçekli veri merkezleri gibi başlıklarda Türkiye'nin yeni yatırımlarla buluşacağını söyledi. BYD'nin yeni nesil elektrikli araç yatırımını Türkiye'ye çektiklerini ve yatırım sürecini çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Kacır, üretimin 2026'da başlayacağı bilgisini verdi.
GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Kacır, otomobil yatırımlarını Türkiye'ye çekme konusunda gayretlerinin süreceğini belirterek şunları söyledi: "Son aşamaya geldiğimiz, yer seçimi konusunda son basamaklarını sürdürdüğümüz birtakım yatırımlar var. Küresel yatırımların ülkemize çekilmesi bizim için önemli. Bu yatırımlar başka ülkelere giderse bu defa biz orada üretilen ama Türkiye'de satılan araç markalarıyla karşı karşıya kalırız. Biz 'Teknolojide öncü markalar Türkiye'yi yatırım yeri olarak tercih etsin, burada Ar-Ge, üretim ve Türkiye'den dünyaya ihracat yapsın' istiyoruz. BYD yatırımını bu anlayışla Türkiye'ye kazandırdık. Chery ve benzeri diğer markalarla da bu anlayışla görüşüyoruz."
3 BİN 434 PROJEYE 22 MİLYAR DESTEK
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) işbirliğiyle yürütülen "Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP) Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı Ödül Töreni", Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın katılımıyla yapıldı. Törende konuşan Kacır "TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında son 22 yılda yeşil dönüşüm alanında 3 bin 434 projeye ve 3 bin 746 bilim insanına 22 milyar lira destek sağladık" dedi. TÜBİTAK BiGG Programı kapsamında, yeşil teknolojilerde 276 girişimin kurulmasını sağladıklarını anlatan Kacır "Program kapsamında, bugüne kadar yürütülen ilk 6 çağrı kapsamında, 167 girişimi mentörlük ve hızlandırma eğitimleriyle buluşturduk. 7. çağrıya ise 103 girişimin başvurdu" dedi. Kacır eğitime katılan 36 takımın 23'nün liderliğini kadınların yaptığını söyledi.
YENİ TURCORN'LAR YOLDA
Kacır, Türkiye'nin 11 binden fazla Teknopark ve 1600'ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkeziyle dev bir ekosisteme sahip olduğunu ifade etti. Şu anda en az 7 unicorn (Turcorn) olduğuna işaret eden Kacır, "Takip ettiğimiz pek çok teknoloji girişimi milyar dolar değeri aştı. Eğer bazı teknoloji girişimlerimiz yatırım almayı tercih ederse yeni Turcornların da isimlerini duyabiliriz" dedi.