Yüksek faturaya karşı cihazları fişten çekin! Çamaşır makinesini tam doldurun

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nda tanımlanan 55 adet eylemle 2023 yılına kadar 24 milyon ton eşdeğer petrol (TEP) enerji tasarrufu sağlanması planlanıyor.

Eylem planı kapsamındaki eylemler çerçevesinde 2017-2019 dönemi gerçekleşmesi planla uyumlu olarak 2.74 milyon petrollü enerji tasarrufu ve karşılığında 960 milyon dolar tasarruf sağlandı. Önümüzdeki üç yılda da enerjide yüzde 14 tasarruf sağlanması planlanıyor.

BEKLERKEN DE HARCAR

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Başkanı Ali İhsan Sılkım, ev ve işyerlerinde yüksek faturalardan kurtulabilmek için şunlara dikkat çekti: “Yüksek enerji verimliliğine sahip cihazların kullanılması ve cihazların mümkün olduğunca ihtiyaç amaçlı kullanılması enerji tüketimini azaltır. TV setleri, bilgisayarlar, oyun konsolları, mikrodalga fırınlar gibi cihazlar bekleme modunda da enerji tüketirler. Kullanılmayan cihazların fişini çekin. Yemekleri pişirirken tencereye uygun ocak gözünü kullanın. Çamaşır makinenizi tam dolu ve 40 derece yerine 30 derecede çalıştırmak enerji tüketiminizi önemli derecede azaltır. Binanızın dış cephe yalıtımını yaptırın. Bu işlem size enerjide yüzde 40’a varan tasarruf sağlar.”