Yüksek faiz üretimin önünde ciddi bir engel

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, ''Kredi faizleri arzu etmediğimiz şekilde yüzde 15-16'lara çıktı. Yüksek faiz üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi bir engel. Bankaların reel sektörü paydaş olarak görmeleri gerekiyor'' dedi. 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi büyümesinin Türkiye ekonomisinin 2017 ilk çeyrek büyümesini de geçerek yüzde 5.3’e ulaştığına dikkat çekerek, “Bu performans bizi rehavete sürüklememelidir. Arzu ettiğimiz büyüme ‘nitelikli’ büyümedir. Böyle bir vizyonu hayata geçirmek için cesur adımlar atmamız gerekiyor” dedi. İSO Meclisi’nin aylık olağan toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Son dönemde arzu etmedikleri şekilde kredi faizlerinin yüzde 15-16’lara yükseldiğini belirten Bahçıvan şunları söyledi: 

Ekonomik yapıyı gözetmeliler

"Faiz oranlarının yüksek seviyesi, üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Bankaların reel sektörü paydaş olarak görmeleri ve uzun vadeli, sağlıklı bir işbirliğini kısa vadeli çıkarlara kurban etmemeleri gerekiyor. Çünkü bankaların, içinde yer aldıkları ekonomik yapının bütününü gözeterek hareket etmesi çok önemlidir."

İstanbul için destek

Yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli nitelikli sanayi üretimi ile bütünleşen bir İstanbul için Başbakan Yıldırım’dan destek beklediklerini ifade eden Bahçıvan, "Değerli bir emanet olarak gördüğümüz İstanbul’a en iyi şekilde sahip çıkmalıyız. İstanbul’da sanayi üretimi şehir kimliğiyle bütünleşmiş bir şekilde yaşamaya devam etmelidir" ifadelerini kullandı. 

Yeni nesil kalkınma bankasına ihtiyaç var

Sürdürülebilir ekonomik büyüme için nitelikli finansmana erişiminin önemine de değinen Bahçıvan, "Kamu sanayi yatırımlarına mutlaka destek olmalı. Yeni nesil bir kalkınma bankasına sahip olmamız çok gerekli bir ihtiyaç. Bu Banka, sanayicilere Türk Lirası cinsi, uzun vadeli uygun maliyetler ile yatırım ve proje kredilerini sağlamalıdır. Bu noktada bir hususa özellikle dikkat edilmesi gerekiyor; o da bankaların faaliyetlerini sorumluluk bilinci eşliğinde sürdürmesi gerçeğidir" diye konuştu.

AB özel bir önem taşıyor

Bahçıvan, "Gerek dünya gerekse AB ile entegrasyonun arttığı, güvenli ülke algısının daha da güçlendiği bir yatırım ortamında yatırımlar daha da canlanacaktır. Bu noktada en büyük dış ticaret ortağımız olan AB özel önem taşıyor" dedi. 

Gümrük Birliği revize edilmeli

Bahçıvan, "Ocak-Nisan döneminde Türkiye’nin AB'ye ihracatı sadece yüzde 4 artarken, Güney Kore’nin yüzde 20 arttı. AB ile belirsizlikleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Gümrük Birliği’nin revize edilmesi talebimiz güncelliğini koruyor" dedi.