Yüksek enflasyon vuruyor! Avrupa'daki ‘sıkıntı' iki yılın zirvesinde

Yüksek enflasyonla sarsılan Avrupa'da sıkıntı büyüyor. Şirketler için ‘Avrupa Sıkıntı Endeksi' Ağustos 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. ABD'li şirketler de resesyon endişeleriyle işten çıkarmalara başladı.

Avrupa'da yükselişe geçen enflasyon şirketleri de sıkıntıya sokuyor. Avrupa'nın en büyük pazarlarındaki şirketlerde sıkıntı, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının aşırı borçlu şirketleri sıkıştırmasının etkisiyle iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa'da 3750 şirketten toplanan verilerle hazırlanan Weil Avrupa Sıkıntı Endeksi Ağustos 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Weil, Gotshal & Manges's London ortağı Neil Devaney, "Eğer yukarı yönlü hareket devam ederse, kredi piyasalarında daha fazla sıkılaşma görmeyi, bazı işletmelerin finansmana erişiminde zorlanmasını ve er ya da geç temerrütle karşı karşıya kalmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ENFLASYON REKOR KIRDI

Son dönemde enflasyondaki artışla Avrupa'da temel gıda ve enerji ürünleri başta olmak üzere genel fiyatlardaki yükseliş dikkati çekiyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Euro Bölgesi'nde nisanda yüzde 7.4 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 8.1'e çıktı. AB'de de nisanda yüzde 8.1 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 8.8 olarak tespit edildi. Böylece, Euro Bölgesi'nde mayısta enflasyon verileri son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyede belirlendi.

KÖMÜRE DÖNÜYORLAR

Mayısta Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon artışına en fazla katkıyı yüzde 3.87 ile enerji ürünleri verdi. Hem enerji fiyatlarındaki söz konusu artış hem de Rusya'dan gelen doğalgazda yaşanan kesinti Almanya'nın yeşil enerji planını rafa kaldırabilir. Bu kapsamda 2030 yılına kadar ülkede enerji üretimini kömürsüz hale getirmeyi planlayan Almanya, doğalgazdaki sıkıntı nedeniyle kömürlü termik santralleri daha fazla kullanmak zorunda kalacağını bildirdi.

ABD'DE İŞTEN ÇIKARMA DALGASI HIZLANIYOR

Küresel ekonomide resesyon endişelerinin güçlenmesi, birçok uluslararası şirketi maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorladı. Teknolojiden finansa birçok uluslararası şirket, resesyon öngörülerinin artmasıyla birlikte süreçten en az zararla çıkabilmek amacıyla maliyetlerini azaltmak için işten çıkarmalara gitmeye başladı. ABD'de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Compass'ın çalışan sayısının yüzde 10, Redfin'in ise yüzde 8 azaltılacağı belirtildi. ABD'nin büyük bankalarından Wells Fargo'da da işten çıkarmalar başlarken, İngiltere'nin ulusal yayıncısı BBC'nin ise birkaç yıl içinde yaklaşık bin çalışanıyla yollarını ayırmayı planladığı duyuruldu. Teknoloji sektöründeki ABD'li işverenler de, geçen ay 4 bin 404 kişinin işine son vererek ocak-nisan dönemine göre yaklaşık 9 kat daha fazla işten çıkarma yaptı.

MUSK: İSTİHDAMI %10 AZALTACAĞIZ

Tesla'nın patronu Elon Musk da, Katar Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada ABD'de resesyon ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, ekonomiye yönelik olumsuz tahminlerini tekrarladı. Elon Musk, Tesla'nın önümüzdeki 3 ay içinde maaşlı işgücünü yüzde 10 azaltacağını açıkladı. Reuters daha önce Tesla çalışanlarının yüzde 10'unun işten çıkarılacağını belirten bir haber yapmıştı. Musk, "Maaşlı çalışan tarafında çok hızlı büyüdük, bazı alanlarda gerektiğinde hızlı bir büyüme gerçekleştirdik" dedi.