Yok denilen ayçiçek yağı bolluktan ucuzladı

Yağ fiyatlarında indirim göründü. Uluslararası piyasada tonu 2150 dolara kadar yükselen ayçiçek yağında fiyat 1500 dolara düştü.

Uluslararası piyasada ham ayçiçek yağının tonu 2150 dolara yükseldikten sonra son dönemde talep yetersizliğinden dolayı fiyatlarda hızlı bir düşüş yaşanıyor. Son 20 günde uluslararası pazarda ham ayçiçek yağı yüzde 30 düşüş ile 1500 dolara kadar geriledi. Yeni fiyatlarla yapılan ithalatla iç pazarda raf fiyatlarında da bir gerileme bekleniyor. Sektör temsilcileri şu an rafta 180 ila 200 lira arasında yer alan 5 litrelik ayçiçek yağının 155-160 lira bandına inmesini öngörüyor.

YOKUŞTAN İNİYORUZ

İstanbul Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı uluslararası fiyatlardaki düşüşü "Artık gıdayla ilgili yokuştan aşağı inmeye başladık" sözleriyle değerlendirdi. Taycı ayçiçek yağındaki düşüşün olumlu bir gelişme olduğunu belirterek "Özellikle rekoltelerinin iyi olması, aynı zamanda Rusya-Ukrayna ile açılması planlanan yeşil koridor ulaşım koridorunun da devreye girmesi çalışması inanıyorum ki genel hububat bakliyat fiyatlarında daha da aşağı inmesine sebebiyet verecektir" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle martta yağ fiyatları bir anda yükselişe geçmiş, fiyatlardaki artış, yaratılan panik havasıyla iyice tetiklenmişti. O tarihlerde yağ depolarına baskınlar yapılarak stokçulara cezalar kasilmiş, sosyal medya üzerinden provokatif ve dezenformasyon içeren paylaşımlarda bulunan 45 hesap hakkında da yasal işlem yapılmıştı.