Yoğurtta jelatine müsaade edilmiyor 

Tarım Bakanı Fakıbaba, “Yoğurtlarda jelatin kullanımı yasak. Uygun olmayan ürünler hakkında yasal işlem uygulanıyor'' dedi.

Yelda GÖKDAĞ

 Market yoğurtlarında hayvansal jelatin kullanılıp kullanılmadığına ilişkin tartışmalara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba son noktayı koydu. Fakıbaba, gıda ürünlerinin denetimineilişkin yöneltilen bir soru önergesine verdiği yanıtta  “Isıl işlem görmüş fermente süt ürününün üretilmesinde ürünün yapısı bozulduğundan stabilizer amaçlı olarak nişasta ve jelatin kullanımına izin veriliyor. Ülke-mizdeki jelatin üretiminde, hammadde olarak sığır derisi kullanılıyor. Sade yoğurtlarda jelatin kullanımı yasak" dedi. 

Yasal işlem uygulanıyor

Fakıbaba şöyle devam etti: "Yoğurtlardan numune alınarak jelatin aranması analizi yaptırılıyor. Analizler sonucu uygun olmayan ürünler hakkında yasal işlem uygulanıyor. Bgüne kadar domuz jelatini kullanan firma ise tespit edilmedi.” 

1 milyondan fazla denetim 

Fakıbaba bunun yanında verdiği cevapta “Denetim sıklığı ürün riskiyle orantılı olmalı. Bu çerçevede 2017 yılında gıda üretimi ve satışı yapan yerlere toplam 1 milyon 13 bin 855 adet denetim yapıldı" bilgilerini paylaştı.