Yine Ankara çözecek! Tahıl koridorunda ciddi ilerleme var

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, tahıl koridoru konusunda süren çalışmalarda ciddi ilerlemelerin kaydedildiğini ancak ‘Rusya'sız bir rotanın sağlıklı olmayacağını vurguladı. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25 Ağustos'ta Ukrayna'ya ziyarette bulunacak. Ziyarette, Rusya tarafından askıya alınan tahıl koridorunun yeniden açılması en önemli gündem maddesi olacak.

ANKARA

Akşam Gazetesi

TAHIL Koridoru Anlaşması'nın üçüncü kez uzatılması için Türkiye, diplomatik girişimlerini artırdı. Batı basınında Rusya'nın devre dışı bırakılarak yeni rotanın belirlenmesi tartışmaları sürerken, Türkiye Ukrayna-Rusya anlaşmasının önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, tahıl koridoru konusunda ciddi bir ilerleme kaydedildiğini dile getirdi. Çalışmaların devam ettiğini vurgulayan kaynaklar, Rusya'sız bir rotanın sağlıklı olmayacağını vurguladı, "Bir şekilde anlaşma noktasının bulunabileceği düşünülüyor" dedi.

ÖNCE KILIÇ ARDINDAN FİDAN

Rusya'nın anlaşmayı askıya alması sonrası Ukrayna'nın alternatif rotalar konusunda farklı girişimleri oldu. Romanya'nın Köstence Limanı'ndan tahılın taşınması o girişimlerden ilki olarak kabul edilirken Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre Rusya'nın dışarıda tutulduğu bir plan sağlıklı olarak görülmüyor. Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Türkiye'nin önceliği olduğunu belirten kaynaklar, sıcak temasın sağlandığı bölgede yeni adımların tehlikeli olabileceği kanısında... Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç dün Ukrayna'ya gitti. 25 Ağustos'ta da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan muhataplarıyla görüşmek için Ukrayna'da olacak. Fidan, önceki gün Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov ile konuyu konuşmak üzere bir araya gelmişti.

YÜZ YÜZE GÖRÜŞME ÖNEMLİ

Başkan Erdoğan ise Macaristan dönüşü tahıl koridorunun yeniden açılması için adımların atılacağını belirterek, "Eylül içerisinde Hindistan'da G-20 toplantısı, ABD'de BMGK var. Bu yoğunlukta Putin ile yüz yüze bir araya gelip konuşacağız. Yakında Dışişleri Bakanım bir Rusya seyahati yapabilir" demişti.

PUTİN: ANLAŞMAYA DÖNMEYE HAZIRIZ

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen BRICS Zirvesi'ne görüntülü mesaj gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin "Yükümlülükler gerçek anlamda yerine getirilirse tahıl anlaşmasına geri dönmeye hazırız" dedi.

PUTİN'İ İKNA EDECEK TEK LİDER ERDOĞAN

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, geçtiğimiz günlerde Ukrayna devlet ajansı Ukrinform'a açıklamada "Ukrayna, Putin'in Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na dönmesi için Erdoğan ile koordinasyon halinde. Erdoğan da bu konuda Zelenski ile koordinasyon içinde. Bu karşılıklı çıkar. Erdoğan, Putin'in anlaşmaya dönmesini sağlayabilecek tek lider" demişti.

ANKARA KRİTİK LİDERLİK ROLÜNDE

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Karadeniz Tahil Girişimi'ne ilişkin açıklama yayınladı. Büyükelçi olarak görev yaptığı süre zarfında Karadeniz Tahıl Girişimi (KTG) müzakereleri de dahil olmak üzere Türkiye'nin küresel liderliğinin önemini görme imkânı olduğunun altını çizen Flake şunları kaydetti: "Karadeniz Tahıl Girişimi, dünya genelinde sıkıntıları ve açlığı hafifletmiştir. Amerikan halkı, Türkiye'ye, Birleşmiş Milletler'e ve dünyada herkese yetecek miktarda gıda bulunmasını güvence altına almaya çalışan ülkelere şükranlarını sunmaktadır. Türkiye'nin, küresel gıda güvenliğini savunma konusunda oynadığı kritik liderlik rolünü sürdüreceğine eminim."

BM TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ

KKTC'deki Pile yolu projesinin her zaman gündemde olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Fidan, "BM'nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz. KKTC'nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile görüştü. Pile'de bulunan Rum nüfusa yönelik Rum tarafından yapılan yolun hiçbir zaman için BM'nin engellemesine ve kınamasına tabi olmadığını vurgulayan Fidan, "Ama aynısı Türk tarafına olunca birdenbire BM'nin ve adadaki görevlilerin BM görevlisi rolünü bırakıp birer şahin edasıyla bu insani yol projesini engelleme yönünde ciddi adımlar attığını görüyoruz" dedi. Fidan, bu durumun, 18 Ağustos'ta istenmeyen olayların yaşanmasına sebep olduğunu belirterek,"Hiç alışılmadık bir şekilde tartışmalı bölgeye birdenbire teamüllere aykırı şekilde BM araçlarının yığılması, hoş karşıladığımız bir tavır değil. Biz bu hareketle BM'nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz. Çalışmalarımız devam edecek. KKTC'nin bu konudaki haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz."

Türkiye'nin AB üyeliği sürecine de değinen Fidan, "Bu hem AB hem de bölgemize yeni fırsatlar sunmakta. Yeni fırsat penceresinin, kapanmadan AB yetkilileri tarafından, Avrupalı liderler tarafından kullanılmasını tavsiye ediyorum" dedi.

IRAK'A PKK UYARISI

Resmi temaslarda bulunmak üzere Irak'a giden Dış-işleri Bakanı Hakan Fidan, Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile basın açıklamasında bulundu. PKK'nın iki ülkenin ilişkilerini zehirlemesine izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Fidan, "Irak'ın dostluk ve kardeşlik gereği PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz" dedi.