Akşam Gazetesi
Temmuzda aylık enflasyon hız kazanırken, yıllık enflasyon hız kesti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3.23 oldu. Haziranda 71.60 olan yıllık enflasyon ise 10 puana yakın düşüşle temmuzda yüzde 61.78'e indi. TÜİK verilerine göre, üretici fiyatlarında ise aylık artış temmuzda yüzde 1.94 oldu. Temmuzda üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 41.37 olarak kaydedildi.
ÇEKİRDEK DE GERİLİYOR
Veriler yıllık çekirdek göstergelerde de yavaşlamaya işaret etti. Buna göre temmuzda yıllık çekirdek enflasyon 11.2 puan azalarak yüzde 60.23 oldu. Haziran ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 71.41 düzeyindeydi.
AYLIKTA ZAM ETKİSİ
TÜFE'deki aylık artışta elektrik ve içki-sigara zamlarının etkisi görüldü. Bu zammın etkisiyle aylık en yüksek artış yüzde 8.08 ile konut tarafında yaşandı. Temmuzda alkollü içecekler ve tütün grubunda aylık artış yüzde 5.84 oldu. Ulaştırma tarafında ise yüzde 3.82'lik yükseliş görüldü. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14.92 ile patateste gerçekleşti.
EN ÇOK ARTANLAR (%)Elektrik 38
İçkiler 17.22
Otobüs bileti 11.8
Akaryakıt 10.09
Yumurta 8.01
Sebze 7.07
DÜŞENLER (%)
Patates -14.92
Çocuk giyim -6.43
Erkek ayakkabısı -4.25
Tavuk -3.44
Yemek odası -2.96
Kadın giyim -2.82
KİRADA ZAM ORANI YÜZDE 65.93
TüİK'İN temmuz ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla beraber kira zam oranı da netleşti. TÜFE, temmuz ayında 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65.93 olarak gerçekleşirken kontrat süresi bu ay dolan ev ve işyeri sahipleri, yüzde 65.93 oranında zam yapılabilecek. Kira artışında yüzde 25 zam sınırı temmuzda sona ermişti.
OLUMLU SONUÇLAR ALIYORUZ
Enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomi yönetimi olumlu sonuçlar alınmaya başladığını belirtti. Açıklamalar şöyle:
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Haziran ile başlayan dezenflasyon süreci temmuz ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 60'lı düzeylere inmesiyle hız kesmeden devam ediyor. Fiyatlar genel seviyesindeki artışı asgari seviyeye indirerek, küresel gelişmelere karşı ekonomimizin direncini güçlendirmek ve toplumsal refahı kalıcı olarak artırmak amacıyla programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Aylık enflasyon geçici etkilerden kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon hazirana göre 9.8 puan azalarak yüzde 61.8'e geriledi. Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek. Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Aylık bazdaki artış, geçici faktörlerin etkisi ile gerçekleşmiş olup enflasyondaki gerileme önümüzdeki süreçte belirginleşerek devam edecektir. Bu kapsamda vatandaşlarımızın refah seviyesinin ve satın alma gücünün kalıcı olarak artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.