Başbakan Binali Yıldırım, "TOBB'dan, siz sanayicilerden özellikle bir ricam var, bir istirhamım var. Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. O bölgelerde pozitif ayrımcılık yapacağız, yatırım yapacağız, karşılığını biz vereceğiz, hiç merak etmeyin" dedi. Yıldırım, TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'na katıldı.
67 BİN KONUT YAPILACAK
Bölgede bir yıl içerisinde en az 15 bin konut yapılacağını bildiren Yıldırım, gelecek 4 yılda yapılacak konut sayısının ise 67 bini bulacağını açıkladı. Kamunun ve devletin yapacağı yatırımların tutarının 140 milyar lirayı bulduğuna işaret eden Yıldırım, bugün cazibe merkezi yapmayı hedefledikleri 23 ilin 2002'deki kişi başına milli gelirinin 750-800 dolar civarında olduğunu, 2016 başında ise 5 bin 500 doları bulduğunu söyledi. Anlatılan sorunların yüzde 60-70'inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Yasalar var, altyapı var ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız, sanayicimiz zaman kaybediyor, üzülüyor. Bunları da birlikte aşacağız. İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır" dedi. Yıldırım, bu konuda beraber çalışılacağını, daha yakın temasta olunacağını belirterek, TOBB, odalar ve ilgili bakanların her bir konuyu tek tek takip edeceğini, kendisinin de takipçisi olacağını söyledi.
Gençler dağa çıkmıyor
Yıldırım, "Her türlü desteği veriyoruz. Yeter ki gençlerimize, geleceğimize yatırım yapın. Hepimiz ülkeyi onlara devredeceğiz. Gençlerimizin dağa çıkmaktan daha fazla heyecan duyacağı yerler olduğunu bilmesi lazım. Geçen sene 4 bin 500 civarında dağa çıkan genç var, bu sene 400 bile olmadı. Niye? Geleceğe olan umutları arttı" dedi. Gençlere sahip çıkılacağını vurgulayan Yıldırım, işverenlerin de daha fazla sorumlu-
15 milyarlık paketle canlanma
Başbakan Yıldırım, ticaretin canlanması, talebin artması için tedbirler almak gerektiğine değinerek, "İçerideki ticaretin canlanması için tüketici kredilerinin taksitlendirilmesi konusunda bazı kararlar aldık, yaklaşık 15 milyar liralık piyasalarda ilave canlanmayı sağlayacak tedbirler paketini yürürlüğe koyduk" değerlendirmesinde bulundu.
Bütçe açığı artsa bile yatırımları kısmayacağız
Başbakan Yıldırım, müspet veya menfi eleştirilerin olabileceğini ama genel anlamda OVP'nin büyük bir oranda kabul gördüğüne şahit olduklarına değinerek, bir ekonomik perspektif ortaya konulduğunu, bir öngörü yapıldığını ve bakış açısının çok önemli olduğunu ifade etti. Yıldırım, şunları kaydetti: "Bir, Orta Vadeli Plan büyümeyi öncelikli olarak ele alıyor. Daha fazla yatırım, üretim, istihdam yani gerçek ekonomiye daha fazla kaynak aktarmaya devam edeceğiz. Bütçe açığının artması pahasına yatırımlarda kısıntıya gitmiyoruz. Bir kere bu birinci prensibimiz. İkinci prensibimiz, yapısal değişim ve dönüşüm programını kararlılıkla sürdüreceğiz. Her alanda başlatılan reformlara devam edilecek. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar teker teker çözülecek."
TMSF ile şirketlerin değeri artıyor
YILDIRIM, şöyle devam etti: "İki konu var, bir tanesi FETÖ meselesi. FETÖ ile mücadelede, iş âlemi için bizim ölçümüz çok nettir. Biz, şirketleri değil, sorumlu şahısları cezalandıracağız. Şirket çalışmaya devam edecek ama şirket içinde yönetici, ortak düzeyinde terör örgütüne mensup, bunlarla iş tutan birileri varsa tabii ki onları ayıklayıp şirketi temize çıkarmak bizim görevimiz, ölçü bu. Bunun için mahkemeler her yerde kayyum atıyorlardı, bu kayyumların uzmanlığı tartışılır hale geldi. Bir değişiklik yaptık, dedik ki 'Artık tek kayyum olacak, o da TMSF.' TMSF bu konuda uzman. Hemen zaten birden bire halka açık şirketlerin değerleri artmaya başladı. Şirketler tekrar normal çalışmaya devam etti."
Not düştü, göstergeler düzeldi!
Japon kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'nin notunu yükselttiğini belirten Yıldırım, "Biri not düşürüyor, biri yükseltiyor. Bunlar notu düşürdüler, sonra bizim göstergeler düzelmeye başladı. Bundan güzel cevap olur mu?" diye sordu. Öte yandan Başbakan Yıldırım, program öncesinde TOBB'un bahçesine dikilen çınar ağacının etrafına kürekle toprak attı. Başbakan Yıldırım'a, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti.
Rahmetli babamla çiftçilik yapardık
TARIMDA teşviklerin her ay parça parça ödenmeyeceğine işaret eden Yıldırım, birinin ekim mevsiminin başında diğerinin de hasat sonu verileceğini açıkladı. Yıldırım, şunları kaydetti: "Rahmetli babamla çiftçilik yapardık, en fazla tarla eken de bizdik. Her tarafı ekiyoruz, herkes işini bitiriyor, hasadını yapıyor işi bitiyor, en son bizim işimiz bitiyordu çünkü çok fazla. Ekiyoruz, biçiyoruz buğdayları filan çıkarıyoruz, ondan sonra ekim ayı geliyor, babam diyor ki 'Ben hükümete gidiyorum', 'hükümet' dediği de bizim ilçe. 'Niye gidiyorsun baba'. 'Buğday alacağım'. "Ne için alacaksın', 'Tohumluk için buğday alacağım'. 'Baba biz bu kadar zahmeti niye çekiyoruz, madem buğdayı gidip alacaksak, bu iş ne?' Yani irat masrafı korutmuyor, tarımdaki problemimiz bu. Verimliliği artıracağız, maliyetlerimizi düşüreceğiz, tarımdaki ürünlerimizin katma değerini artıracağız, işin özeti bu."