Yıldırım: Bir an önce gelin güçlerinizi birleştirin

İstanbul Finans Merkezi'nde 3 milyarlık BBDK ve SPK binalarının temeli atıldı. Törende konuşan Başbakan Yıldırım, ''Buradan çağrı yapıyorum. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek'' dedi. 

1

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Ümraniye'de bir finans merkezinin yapılması talimatını verdiğini ve buranın finans merkezi olarak belirlendiğini dile getirdi. Yıldırım, "Burada sadece bugün temelini attığımız BDDK'nın, SPK'nın yeri yok aynı zamanda başka kurumlar da var. Ben buradan çağrı yapıyorum. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz, ne olacak? Zaman kaybı olacak. Zaman kaybı olunca projeler gerçekleşmeyecek" diye konuştu.  

GENÇLERE İŞ KAPISI OLACAK 

Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu merkez yapıldığında adeta küçük ölçekli bir şehir olacak. 50 bin çalışan, 30 bin gelen giden, gün içinde burada 80 bin kişi olacak. Bu ne demektir? Yeni iş yerleri olacak, yeni iş alanları olacak, gençlerimize iş imkanı olacak. İstanbul öyle bir şehir ki Napolyon, diyor ki, 'Eğer dünya tek ülke olsaydı mutlaka başkenti İstanbul olurdu.' İstanbul demek Türkiye demektir. İstanbul adeta doğuyla batının buluştuğu, medeniyetlerin bir araya geldiği bir dünya şehri."

AVRASYA'DA 'TWO MINUTES'

Yıldırım, sıradaki projelerle ilgili de şöyle konuştu: "Avrasya, Boğazın 106 metre altından geçen dünyanın denizin en derininden geçen projesi Avrasya da, hazır olun, 20 Aralık'ta Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle, İstanbulluların hizmetine geçecek. Sarayburnu'ndan gireceksiniz, Haydarpaşa'dan çıkacaksınız 2 dakika... 'One minute' var, bir de 'two minutes' var. 'One minute'i Cumhurbaşkanımız söyledi, 'two minutes' ise Avrasya'dan 2 dakika."

TEK BAŞINA 35 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPAN YENİ TÜRKİYE

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin çok büyük değişim geçirdiğini belirterek, şunları söyledi: "70 sente muhtaç olan, yazar kasası Başbakanlığa fırlatılan Türkiye'den tek başına 35 milyarlık yatırımı yapan, dünyanın en büyük havaalanını İstanbul'a kazandıran bir Türkiye'ye geldik. Bunu bu aziz millete borçluyuz. Helali hoş olsun."

'7 TEPE'YE 7 DEV ESER

Yedi tepeli İstanbul'a 7 dev eser kazandırmayı vadettiklerini hatırlatan Yıldırım, "Birincisi İstanbul-Ankara hızlı treni. Bitti, hizmete girdi. İki, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları bitti, hizmete girdi. Üç, Marmaray bitti, çalışıyor. Dört, Avrasya Tüneli, 20 Aralık'ta hizmete açılıyor. Kaldı 3 tane. Birisi İstanbul-İzmir Otoyolu, Osmangazi Köprüsü. Osmangazi'den İznik'e kadar bitti. Diğeri Kanal İstanbul. İnşallah kısa sürede başlayacak. Yedincisi dünyanın en büyük havalimanı, Yeni İstanbul Havalimanı. Bu projenin bedeli ne kadar biliyor musunuz? 35 milyar lira..." 

Kalıcı istikrarın yolu başkanlıktan geçiyor 

Bir işin daha kaldığını, ülkede istikrarın sürmesi gerektiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti: "İstikrar sürecek, Türkiye büyümeye devam edecek. Nasıl olacak? Başkanlık ile olacak. Şimdi biz diyoruz ki siyasi partilere, 'Millete hepinizin sözü var. Bizim de sözümüz var, CHP'nin de MHP'nin de sözü var.' Ne dedik? Her seçimde dedik ki 'Yeni anayasayı yapacağız ve Türkiye'de istikrarı kalıcı hale getireceğiz.' Bunun da yolu başkanlıktan geçiyor. Aksi halde, bakın 7 Haziran'da neler yaşadık. Hükümet kurulabildi mi? Kurulamadı. Eğer öyle devam etseydi, bugün Türkiye PKK ile FETÖ ile DEAŞ ile mücadele edebilir miydi? Bu istikrarı kalıcı hale getirmek, zayıf iktidarlardan ülkeyi kurtarmak ve sürekli kalkınma, sürekli büyüme, milli birlik ve kardeşliği kuvvetlendirmek için başkanlık sistemine ihtiyaç var. Gelin Meclis'ten bu anayasayı geçirelim, kararı millete bırakalım. Millet ne diyorsa o. Biz 'Başkanlık diyoruz. Biz 'Başkanlık Türkiye için gereklidir' diyoruz. Başkanlıkta Türkiye'nin birliği, beraberliği, kardeşliği var. Eğer siz başka bir model öneriyorsanız, buyurun ikisini de soralım millete, milletin verdiği kararın başımızın, gözümüzün üzerinde yeri vardır."

On milyarca dolar para girişi oldu

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de, Türkiye'nin cazibe merkezi olduğunu, Orta Doğu'dan, Balkanlar'dan, Güney Afrika'dan hatta Doğu Avrupa ülkelerinden her yıl kalıcı olmak üzere on milyarca dolar para geldiğini vurguladı. İçeriden ve dışarıdan tüm hain saldırılara rağmen Türkiye ekonomisine güvenildiğine dikkati çeken Canikli, "En ufak bir risk görülse, bu paranın geri dönüşünde risk olsa bu parayı buraya getirmezler. Komşu ülkeler başta olmak üzere yıllar itibarıyla artarak devam eden on milyarca dolar para girişi oldu. Hemen hemen her ülkeden para geliyor" diye konuştu.

Para artık yeni adres arıyor İstanbul en ideal yer 

İstanbul Finans Merkezi'ndeki projelerin vatandaş-devlet işbirliğiyle yapıldığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Arazi veriliyor, müteahhit yapıyor bir kısmını BDDK'ya verecek ve diğer kurumlara verecek, bu şekilde, geri kalan kısmını da kendisi değerlendirecek. Dolayısıyla kamunun bütçesinden de fazla bir kaynak harcanmayacak. Niye ihtiyaç var bu merkeze? Dünyadaki nakit para artık yeni adresler arıyor. Onun için İstanbul, yatırımcılara kaynak için en ideal yer."

3 milyar liralık 'finans' şehri 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan da, "Temeli atılan SPK ve BDDK binaları, finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Finans Merkezi Projesi'nin 660 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek" diye konuştu.

90 BİN İNSANA ULAŞACAK

Turan, projede 5 banka, SPK, BDDK ile konut ve alışveriş merkezlerinin yer alacağını anlatarak, 50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturanla günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağını söyledi. Turan, "Yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul’a bir finans şehri ekleniyor" dedi.

SPK'ya 20'şer katlı iki kule

SPK binasının yapımını üstlenen Kuruluş-Sersim İş Ortaklığı'nın ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ise, inşa edilecek SPK binasının 20’şer katlı iki kuleden oluştuğunu belirtti. Çağlar, toplam 200 bin metrekarelik inşaat yapacaklarını, kulelerden birinin SPK'nın merkez binası olacağını, ikinci kulenin ise ofis binası olarak tasarlandığını ifade etti.

15 Temmuz belgeseli ağlattı

Bu arada Başbakan Yıldırım, 55 ülkeden sendika konfederasyon heyetini, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Yıldırım, 15 Temmuz belgeselini izlerken gözyaşlarına hakim olamadı. 

En büyük fikir Cumhurbaşkanımızın

Başbakan Yıldırım, İstanbul Finans Merkezi'nin bu hale gelmesinde emeği geçen birçok kuruluş olduğunu kaydederek, "En büyük fikir Sayın Cumhurbaşkanımızın. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. İlgili bakanlar da, Orta Vadeli Plan'da, kalkınma planlarında buranın finans merkezi olması için yoğun çalışma yaptılar" ifadelerini kullandı.