Yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atacağız 

''Hedefimiz 2019-2020 sürecinde, önümüzdeki 5 yılda doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesi'' diyen Enerji Bakanı Albayrak, ''Türkiye'nin gaz piyasasının arz önünü daha da iyileştirme yönünde yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık'' diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin doğalgaz altyapısını iyileştirmek için çalışmalarının devam edeceğini belirterek, "Hedefimiz 2019-2020 sürecinde, önümüzdeki 5 yılda doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesi. Bunun yanında uluslararası müzakereleri yürüttüğümüz alternatif pazarlar geliştirmek için müzakerelerimiz çok dinamik şekilde devam ediyor" dedi. Albayrak, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'ndeki Uluslararası Enerji Ajansı'nın Türkiye Raporu Lansmanı'nda, enerjinin gelecek 10 yılda birçok yeni gelişmeye açık olacağını söyledi.  

NETİCELERİ ALACAĞIZ

Türkiye'nin özellikle doğalgaz konusunda önemli yatırımlara imza attığını vurgulayan Albayrak, "Doğalgaz depolamanın yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırılan floating storage and regasification (FSRU) gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendirilmiş boru hattı yatırımlarının, Türkiye'nin gaz piyasasının arz önünü daha da iyileştirme yönünde yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık" diye konuştu. Yılbaşından itibaren doğalgaz depolama konusunda neticelerin görülmeye başlanacağını anlatan Albayrak, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

5 YILDA ALTYAPI İYİLEŞECEK

"Hedefimiz 2019-2020 sürecinde, önümüzdeki 5 yılda doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesi. Bunun yanında uluslararası müzakereleri yürüttüğümüz alternatif pazarlar geliştirmek için müzakerelerimiz çok dinamik şekilde devam ediyor. Enerjide Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeyseniz, çok daha iyi ve verimlisini yapmak zorundasınız. Özellikle elektrik üretim ve dağıtımında, mevcut kurulu güç tesisatları noktasında, iyileştirme, kamu ve özel noktasında önemli adımlar attık, atacağız." Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Albayrak, şöyle konuştu: "Petrol ve gaz ihtiyacımızın yüzde 90-95'ini ithal ediyoruz. Türkiye'nin pazar ülkeleri için transit bir ülke olabilme, kaynak ülkeler için istikrarlı bir yol olabilme rolünü de çok sağlıklı oynaması, ihtiyaç anında hazır olması çok önemli."

Yerli kaynakları bırakmayız

Bakan Albayrak, yer altı ve maden zenginliklerinin enerji sektörüne çok daha verimli şekilde kazandırılması yönünde de adımlar atılacağını vurgulayarak, "Son yıllardaki arama çalışmaları çerçevesinde, sahip olduğumuz rezervler, özellikle yerel kömür konusunda yerli ve yeni stratejimiz çerçevesinde yeni teknolojilerle temiz teknolojiye entegre olmak koşuluyla daha yoğun şekilde çalışacağız ve projeleri hayata geçireceğiz. Çevresellikten taviz veremeyiz ama kimse Türkiye'den yerli kaynaklarını bir kenara koymasını beklemesin" ifadelerini kullandı.

Ekim güneş ve yerli kömür ayı

Türkiye'nin enerjide kurulu gücü çeşitlendirme hedefiyle yerli kaynakların yanı sıra yenilenebilir kaynaklara da yeni bir pencere açacağını dile getiren Albayrak, "Yenilenebilirin güneş ve rüzgar ayağıyla ilgili önemli adımlar atacağız. Yılbaşından bugüne kadar çok yoğun bir mesai ortaya koyarak yılsonu hedefimizi tutturmak için çok başarılı şekilde çalışmalar ortaya koyuldu. Ekim ayında hem güneş hem de yerli kömürle ilgili, takip eden aydan sonra da rüzgarla ilgili ilk adımları atacağız. Hakikaten Türkiye güneş ve rüzgarda çok önemli bir potansiyel ve kapasiteye sahip" dedi.

Temiz enerjiye destek

Türkiye'nin kişi başına karbon emisyonu üretiminde çok aşağılarda olduğunu anlatan Albayrak, "Mevcut yatırımları da, fosil yatırımları da en son temiz teknolojilerle desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Kamu her şeye burnunu sokmayacak

Maliyet avantajı kazanabilmek için tamamen liberal politikalar içerisinde olunacağını vurgulayan Albayrak, "Kamunun her şeye burnunu sokan karışan değil, piyasayı düzenleyen, piyasada yatırımcının, özel sektörün önünü açan rolünü daha fazla oynamak zorundayız" dedi.