Yıl sonuna kadar ek vergi yok, KKM devam edecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını söyledi. Dövizdeki artış için “Kur reel bir zemine gelmiş oldu” diyen Yılmaz, kur korumalı mevduatın (KKM) sona ermesinin de şimdilik gündemde olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önceki gün bir televizyon programına katılarak Orta Vadeli Program'dan (OVP), vergiye, kur korumalı mevduattan (KKM) Körfez sermayesine kadar pek çok başlıkta ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ekonominin belirsizlikten hoşlanmadığını belirten Yılmaz, seçimlerin bitmesiyle birlikte siyasi anlamda önemli bir eşiğin geçildiğini, teknik olarak da belirsizlikleri ortadan kaldıracak çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yılmaz, "Para politikası, ekonomik politikanın bir bölümünü temsil ediyor. Ekonomi ekip işi. Bütün çalışmaların özetlendiği doküman, Orta Vadeli Program. Programda Maliye politikası detayları ile yer alacak" dedi. Son günlerde çok önemli dönüşümlerın yaşandığını ve bunun da getirdiği mali yüklerin olduğunu belirten Yılmaz, 3 yıllık dönemi kapsamak üzere eylülde açıklanacak olan OVP ile öngörülebilirliği artıran bir program ortaya koyacaklarını söyledi.

KAMU DA FEDAKARLIK YAPACAK

Son dönemde ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Katma Değer Vergisi'de artış gibi bazı kararlar açıklanmıştı. Bu konuya da değinen Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "11 ilimizi etkileyen tarihimizin en büyük felaketini yaşadık. Vergi artışlarındaki ana unsur deprem. Enflasyonist etki, hem giderlerinizi hem gelirlerinizi artırıyor. Kamu son dönemde enerji fiyatlarını sübvanse etti. Kamuda giderler artarken gelirlerin de artması gerekiyor. Ücret artışlarıyla bütçe imkanlarını zorlayarak artışlar yapıldı. Ama ağırlıklı faktör deprem etkisi. Birkaç yıl içinde bu artışları yapıp bitireceğiz. Kamu da fedakarlık yapılacak. Cumhurbaşkanımızın bir tasarruf genelgesi var, hâlâ yürürlükte. Bu ay sonuna kadar ilave tasarruf tedbirleri istendi. Şu an itibarıyla bütçede dengeleri kurmuş durumdayız. Kurumlar Vergisi'ni 5 puan artırdık. İhracatçılar için 1 puan artırdık. Bundan sonra Meclis'e bir düzenleme gelir mi? Bu Meclisimizin takdirinde. Bizim öngördüğümüz değişiklikleri yapmış durumdayız. Kendiliğinden güncellenecek vergiler dışında ek bir vergiyi, ilave bir vergiyi yıl sonuna kadar tartışma durumu yok."

KUR İSTİKRARLI ZEMİNE OTURACAK

Alınan tedbirlerle kurun daha istikrarlı bir zemine oturtulacağını belirten Bakan Yılmaz, "Enflasyonun arttığı ortamda kur artmadı ve Türk Lirası (TL) değer kazandı. Bugün geldiğimiz noktada reel kurun enflasyonun etkisini ortaya koyduğu bir dönem oldu. Önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlenme beklenmemektedir. Bundan sonraki süreç daha normal bir seyir içerisinde arz-talep dengesi içerisinde yürüyecektir" dedi. Kur korumalı mevduatın da kurun aşırı istikrarsızlaştığı dönemde devreye girdiğini hatırlatan Yılmaz, "Bugün geldiğimiz noktada hemen vazgeçilecek bir mekanizma değil. Şu anda böyle bir gündemimiz yok. KKM'nin tamamını Merkez Bankası yönetecek. KKM'nin amacı kur istikrarını korumak. Bütçedeki öngörülebilirliği de artırmış olacak" diye konuştu.

2026 YILINDA FAİZ VE ENFLASYON TEK HANE

Enflasyonun beklentilerinin üzerinde olduğunu belirten Bakan Yılmaz, bunda ise depremin ve kurun etkisinin olduğunu söyledi. Yılmaz, "Kurlardaki yükseliş enflasyonist bir etki yaptı ve beklentilerimizi güncellememiz gerekti. Enflasyonla mücadeleyi kararlı bir şekilde devam ettireceğiz. 2026'da faiz ve enflasyonu tek haneye düşürme hedefimiz var. Enflasyon sadece para politikasının da konusu değil. Yapısal reformlarımız da yer alacak" dedi.

KÖRFEZ'DEN 'PROJE BAZLI' KAYNAK GİRİŞİ

Geçtiğimiz günlerde Körfez bölgesindeki ülkelerle yapılan görüşmelere değinen Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: "Enerji fiyatlarının yükseldiği bir dönemden geçtik. Körfez ülkelerinde ciddi bir kaynak oluştu. Bu kaynakları dünyanın farklı ülkelerinde değerlendirme niyetindeler. Bu durum, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu döviz girişi ve doğrudan yatırım konusunda avantaj sağlayacak. Proje bazlı yatırımlarla kaynak girişi olacak. Enerjide Türkiye'nin muazzam bir yatırım potansiyeli var."