Yetenek ihracatıyla gençlere yıllık 4 milyon dolar gelir

Dünyadaki yetenek açığını gören melek yatırımcı Hasan Aslanoba, başlatacağı online eğitim programıyla Türkiye’deki gençlerin maaşlarını 20’ye katlayarak, önemli teknoloji şirketlerine transfer edilmesini planlıyor. 

Özgül ÖZTÜRK

Dünyada teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, firmaların ihtiyacını karşılayacak yeterli sayıda ve daha da önemlisi nitelikte çalışan bulmak gitgide zorlaşıyor. Hal böyle olunca ülkelerinde veri bilimci, yapay zeka uzmanı bulamayan dev teknoloji şirketleri, yurtdışından yetenek transfer etmeye başladı. Bugün Silikon Vadisi’nde makine öğrenmesinde uzman bir matematik dâhisinin senelik geliri 4 milyon dolarlara çıkabiliyor. Dünyadaki bu yetenek açığını gören Türk melek yatırımcı Hasan Aslanoba, Teknolojide Kadın Derneği çatısı altında ‘Work Online’ isimli bir proje geliştirdi. 

MAAŞINIZI 20’YE KATLAYIN 

Türkiye’de (STEM) Science, Technology, Engineering ve Math’in (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitimi almış çocukları ve gençleri online kaliteli eğitimlerle buluşturup bir yetenek havuzu oluşturmayı öngören projeyle, Türk gençlerinin Türkiye’dekinin 20 katı üzerinde maaşlarla dünyadaki önemli teknoloji şirketlerine transfer edilmesi hedefleniyor. Türkiye’den data analisti, veri bilimcisi ve blockchain uzmanı yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Hasan Aslanoba, “Gençler hiçbir mazeretiniz yok. Bugün dünyanın en kaliteli içeriklerini online eğitimlerle öğrenip dünyanın en iyi şirketlerinde işe başlayabilirsiniz” diyor.

7 YILDA 330 PROJEYE 93 MİLYON $ YATIRDI

Erikli Su’daki hisselerini Nestle’ye satıp, internet girişimlerine yatırım yapan Aslanoba için, “Cebinin debisi yüksek iş adamı” yorumları yapılıyor. 2013 yılında su sektöründen elini eteğini çekip startuplara yatırım yapmaya başlayan Aslanoba, 7 yılda 330 projeye 93 milyon dolar yatırım yaptı. Bunların yüzde 80’i Türkiye’deki şirketler, yüzde 20’si yurtdışındaki şirketlerden oluşuyor.

ONLİNE MESLEKİ EĞİTİM FIRSATI 

Geleneksel eğitim kurumlarının verdiği yetkinliklerin teknoloji şirketlerinin ihtiyacını karşılamadığına işaret eden Hasan Aslanoba, şunları kaydetti: “Bu nedenle mesleki eğitimler artık ‘online’a kayacak. Bunu yapan online eğitim programları öne çıkmaya başladı. Online mecrada kurulan yetenek pazar yerleri var. Buraya 100 mühendis başvuruyor. Bu pazar yerleri bunlar içinden 3 tanesini seçip çok yüksek maaşlara teknoloji şirketlerine yolluyor.”

EN AZ 20 MİLYAR DOLAR ÇEKMELİYİZ

Türkiye’deki mevcut startup iklimini değerlendiren Hasan Aslanoba sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bugün startup yatırımlarında ABD 1, Çin 2, Hindistan 3 , AB 4’üncü sırada. 2018’de 250 milyar dolara ulaştı dünyada start-uplara yapılan yatırımlar. Biz bundan sadece 150 milyon dolar pay aldık. Oysa bizim en az 20 milyar dolar yatırım almamız gerekiyor.”