Yeşil Tarife (YETA) nedir sorusu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları sonrası yoğun ilgi gördü. Artan enerji kaynakları kullanımı sonrası tüketicilerin elektrik kullanımından tarife de seçebilecek. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Yeşil Tarife (YETA)'nın Şubat ayından Meclis'ten geçtiğini söyledi. Yenilenebilinir enerji kaynağı YETA 'da sürekliliği sağlamak amacı esas alındı. Haberimizin içerisinden konu hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.
YEŞİL TARİFE (YETA) NEDİR?
Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynağı YETA, vatandaşlar için üretildi. Çevrenin korunması ve geliştirişmesi amacıyla başlayan projede, güneş ve rüzgar gücü kullanımıyla elektrik sağlanacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu;
“Çevre hassasiyeti elektrik üretim ve tüketiminde yeni seçeneklerin doğmasını sağladı. Lisanssız üretimin önündeki engelleri kaldırarak vatandaşlarımıza kendi elektriklerini üretme imkanı sunduk." şeklinde konuştu.
Ayrıca Enerji Bakanı Dönmez, "YETA zaman içerisinde cazip bir hale gelecek. 2002 yılında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi yüzde 26 seviyelerinde iken bugün bu sayı yaklaşık yüzde 50 seviyesinde. İnşallah her yıl en az 1000 MW güneş ve rüzgar kurulu gücünü devreye alma hedefimizle bu oranı daha da yukarılara çekeceğiz. Amacımız yenilenebilir enerji yatırımlarında sürekliliği sağlamak ve maliyet avantajını hem üretici hem de tüketici tarafına sunmak.” dedi.
YETA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Şubat 2020 yılından Meclis'ten geçen Yeşil Tarife (YETA) Ağustos ayında faaliyete geçecek. Enerji kaynağından yararlanmak isteyenler elektrik tedarik şirketine giderek “Ben yeşil tarifeye geçmek istiyorum” demeleri yeterli olacak.
YETA ÜCRETİ NE KADAR?
Yeşil Tarife (YETA) ücreti hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Detaylar gelince haberimzie eklenecektir.