‘Yeşil Mutabakat'a uyum için kömürden çıkış şart

Türkiye'nin ihracattaki rekabet gücünün sürdürülebilir şekilde devam edebilmesinde kritik öneme sahip Yeşil Mutabakat'a uyum için alınması gereken öncelikli tedbirler enerji sektöründe yoğunlaşırken, 2030 için kömürden çıkış stratejisi belirlenmesi emisyonların azaltılması için en belirgin adım olarak öne çıkıyor.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği Kurucu Direktörü Bengisu Özenç, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması için yenilenebilir enerji yatırımları yapmasının yeterli olmadığını belirterek, "Öncelikle kömürden çıkışı öngören bir yol haritası gerekiyor ki tutarlı bir yeşil dönüşüm gerçekleştirilebilsin. Türkiye'nin 2030'a kadar kömürden çıkması gerek" diye konuştu.

ADIMLAR ATILACAK

Özenç, şöyle konuştu: "Bu siyasi bir karar ama Türkiye'nin kendi imkanları doğrultusunda bu yönde adımlar atacağını düşünüyorum. Elektrikteki dönüşümü daha önce karbon vergileriyle düşünmedik. Kömür teşvikleriyle bir sistem içinde baktık. Bu teşvikleri ve emisyonlar nedeniyle olacak ek maliyetleri düşündüğümüzde bu çıkış gerçekleşmeli."

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇAR

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Kurucu Direktörü Güven Sak da, açıklamasında şunları söyledi: "Kömürden çıkış stratejisinin Türkiye'nin önünü açacağını düşünüyorum. Atılması gereken ilk adım 2030 yılında kömürden çıkışı stratejisi oluşturmak."