Türkiye'nin en eski ayakkabı markalarından Yeşil Kundura, konkordato başvurusunda bulundu. Şirket hakkında dün karar veren mahkeme, Yeşil Kundura’yı hacizlere karşı korumaya aldı. Üç ay geçici mühlet verilen şirket faaliyetlerinin denetimi için de iki kişilik konkordato komiser heyeti atandı. Yeşil Kundura Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kızanlıklı, mahkemeye yaptıkları başvurunun gerekçesine ilişkin şunları söyledi: “Son dönemde, ülkemizde yaşanan; yüksek faizlerin uzun vadeli yatırımlara imkan vermemesi, TL’de yaşanan değer kaybı neticesinde satışların giderek azalması, ithal girdilerin kurdaki dalgalanmalardan etkilenmesi ve bunun gibi birçok olumsuz ekonomik gelişme nedeni ile, kısa vadeli ödemelerimizde yaşanan güçlükleri bertaraf etmek, ticari faaliyetlerimizi korumak, müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, bayilerimizin ve diğer iş ortaklarımızın bu zorlu süreçten daha da olumsuz etkilenmesini önlemek amacı ile Av. Ertuğrul Kılınç konkordato başvurusu yapma kararı almış bulunmaktayız. Konkordato ” Piyasa şartlarının iyi olmaması, borçlunun işlerinin bozulması, tahminlerinde yanılmış olması gibi sebeplerle, bir borçlunun mali durumu kötüleşmiş olabilir. Eğer borçlu bütün borçlarını ödemek zorunda bırakılırsa, borçlunun elindeki mevcudu bütün borçlarını ödemeye yetmeyecektir. Konkodato iyi niyetli borçlunun alacaklılarıyla yaptığı, ticaret mahkemesinin onayıyla geçerlilik kazanan anlaşmadır. Konkordato elinde olmayan nedenlerle borçlarının tümünü ödeyemeyen iyiniyetli borçlular için kabul edilmiş bir borç ödeme anlaşmasıdır. Bu yolla borçlu haciz ve iflas takibinden kurtulur. Konkordato ile borçlu, alacaklılarının çoğunluğuyla bir anlaşma yapar. Bu anlaşma ile alacaklılar bir oranda alacaklarından vazgeçerler. Borçlu da elindeki tüm mal varlığıyla borçlarını kabul edilen oranda öder ve geri kalan borçlarından kurtulur. Detaylar aksam.com.tr'de
HACİZ YAPILAMAYACAK
13 Eylül günü İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesine başvuran şirketin talebi dün karara bağlandı. Mahkeme, şirkete yönelik yeni haciz yapılmasını yasakladı. Şirkete üç ay geçici mühlet veren mahkeme, şirket faaliyetlerinin denetimi ve onayı için de iki kişilik konkordato komiseri atadı.
YEŞİL KUNDURA'NIN SAHİBİ KİM
Yaz tatilini teknesinde geçiren ve Ayvalık’tan Çeşme Alaçatı’ya giden Yeşil Kundura’nın sahibi Mustafa Yeşil 2008 yılında denizde hayatını kaybetti. Yeşil Kundura’nın sahibi Mustafa Yeşil Alaçatı’da teknesinin yanında denizde ölü bulundu.
MUSTAFA YEŞİL KİMDİR
Mustafa Yeşil’in Türkiye’nin en büyük ayakkabı sanayicisi olmasının hikayesi oldukça ilginç. Mustafa Yeşil, 1956 yılında 21 yaşında vatani görevini yerine getirmek için askere gider.
2003’te emekli oldu. O yıllarda postal sıkıntısı vardır ve Mustafa Yeşil’e verilen postal da Yeşil’in fena halde canını yakar. Mustafa Yeşil henüz askerdeyken Türk Ordusu’na vermek üzere askerin ayağını acıtmayacak, vurmayacak bir postal yapmayı kafasına koyar. Askerden döner dönmez 1958 yılında Topkapı’da Yeşil Kundura’yı kurar. 1964’te ise hayalindeki postalın üretimine başlar ve böylece Türk ordusuna ayakkabı üreten ilk özel şirket olur.
1990’lı yıllarda Türkiye’ye uluslararası markaların gelmesini sağlar. Türkiye’de üretim ve pazarlama anlaşmaları ile Crocs, Cat, Hush Puppies, Merrell, Geox, Harley Davidson ve Wolverine gibi dünya markaları Yeşil bünyesinde satılır. Yeşil Kundura ayrıca Adidas, Converse, New Balance gibi dünyaca ünlü markaları corner olarak satışa sunar. 1996’da hızla artan talebi karşılamak üzere fabrikasını, Çorlu’ya taşır. Çorlu’da 70 bin metrekarelik alan üzerine 15 bin metrekarelik kapalı alana kurduğu yeni tesislerinde Yeşil Kundure,yılda 2 milyon çift ayakkabı-bot üretiyor. Yeşil Kundura, 2007’de 70 milyon YTL’nin üzerinde ciro yaptı. Mustafa Yeşil, 2003’te emekli olmuş ve şirketin yönetimini kızı Emel Yeşil Küçükçolak’a bırakmıştı.
OĞLU, HİNDİSTAN GÜZELİ İLE EVLENDİ
Mustafa Yeşil, oğlu Engin Yeşil’i, Hindistan’ın tanınmış ailelerinden Vikram Thapar’ın Hindistan güzeli unvanlı kızı Ayesha Thapar ile Yeni Delhi’de 4 gün 4 gece süren bir düğünle evlendirmişti. Çift 2007 yılında ise ayrıldı. ABD’de eğitim alan, satın aldığı Ntera ile Nasdaq Borsası’na giren ilk Türk unvanını elde eden Engin Yeşil, son dönemde gayrimenkul yatırımları ile dikkati çekiyor. Yeşil İnşaat son olarak Donald Trump, Doğan Ailesi ve Taşyapı İnşaat ile birlikte Mecidiyeköy projesine ortak oldu.
Konkordata neden yapılır?
Piyasa şartlarının iyi olmaması, borçlunun işlerinin bozulması, tahminlerinde yanılmış olması gibi sebeplerle, bir borçlunun mali durumu kötüleşmiş olabilir. Eğer borçlu bütün borçlarını ödemek zorunda bırakılırsa, borçlunun elindeki mevcudu bütün borçlarını ödemeye yetmeyecektir. Konkodato iyi niyetli borçlunun alacaklılarıyla yaptığı, ticaret mahkemesinin onayıyla geçerlilik kazanan anlaşmadır. Konkordato elinde olmayan nedenlerle borçlarının tümünü ödeyemeyen iyiniyetli borçlular için kabul edilmiş bir borç ödeme anlaşmasıdır. Bu yolla borçlu haciz ve iflas takibinden kurtulur. Konkordato ile borçlu, alacaklılarının çoğunluğuyla bir anlaşma yapar. Bu anlaşma ile alacaklılar bir oranda alacaklarından vazgeçerler. Borçlu da elindeki tüm mal varlığıyla borçlarını kabul edilen oranda öder ve geri kalan borçlarından kurtulur.
Böyle bir borçlu (eğer iflasa tabi ise) iflasın eşiğinde bulunmaktadır. Borçlu iflasa tabi değilse, elini çabuk tutup borçlunun mallarını daha önce haczettiren alacaklılar alacaklarına tam olarak kavuşacaklar, biraz daha geç davrananlar ise elleri boş döneceklerdir.
İşte, bu durumda olan bir borçlu, alacaklılarının çoğunluğu ile bir anlaşma yapar. Bu anlaşmaya göre, alacaklılar alacaklarının yüzde belli bir miktarından (mesela yüzde otuzundan) vazgeçerler. Borçlu, elindeki mevcudu ile, bütün borçlarını kabul edilen yüzde (Örnekde yüzde yetmiş) oranında öder, geri kalan borçlarından (Örnekde yüzde otuzundan) kurtulur.
Borçlunun alacaklılarının üçte iki çoğunluğu ile yaptığı ve onu kabul etmeyen diğer alacaklıları da bağlayan bu anlaşmaya konkordato denir.
Buna göre konkordato, borçlunun alacaklılarının (en az 2/3) çoğunluğu ile yaptığı ve ticaret mahkemesinin tasdiki ile hüküm ifade eden öyle bir anlaşmadır ki, bununla imtiyazsız alacaklılar borçluya karşı alacaklarının belirli bir yüzdesinden feragat ederler ve borçlu, borçlarının konkordatoda kabul edilen kısmını (yüzdesini) ödemekle, borçlarının tamamından kurtulur. Burada anlatılacak olan konkordato resmi konkordatodur. Bunun yanı sıra özel konkordato vardır. Alacak miktarında İndirim veya süre verilmesi şeklinde yapılabilen bu özel konkordato, tamamen alacaklılar ile borçlu arasında yapılmış bir anlaşmadır ve sözleşmenin tarafları olan alacaklılar ile borçlunun iradesine dayanır. Resmi konkordatodan farklı olarak özel konkordato, kabul etmeyen alacaklıyı bağlamaz ve resmi organların hiç bir şekilde katılımı söz konusu değildir.
I. Konkordato Talebi Konkordato hükümlerinden yararlanmak isteyen herhangi bir borçlu, İcra Tetkik Mercii Hakimliği?ne başvurur. Borçlu dilekçesinde, konkordato projesini bildirir ve ayrıntılı bir bilançosunu verir.
Tetkik mercii, borçlunun konkordato teklifini, konkordato mühleti verilebilmesi için gereken şartların bulunup bulunmadığını re?sen araştırır ve inceler. Borçlunun mevcudunun asgari yüzde elliyi karşılamaya yetip yetmediği ve borçlunun teklifinin mevcudu ile mütenasip olup olmadığının tespiti için, Tetkik Merciinin re?sen bilirkişiye başvurması gerekir. Mercii bu şekilde yapacağı inceleme neticesinde şu iki karardan birini verecektir.
* Konkordato mühleti verilmesi için gerekli şartların mevcut olmadığı kanısına varırsa, konkordato teklifini reddeder.
* Gerekli şartların mevcut olduğu kanısına varırsa borçluya konkordato mühleti verir ve birde komiser tayin eder.
II. Konkordato Mühleti Konkordato projesini alan Tetkik Mercii, bu teklifi inceler ve teklifin öngörülen şartları haiz olduğu kanısına varırsa, borçluya iki aylık bir konkordato süresi verir. Mühlet verilebilmesi için borçlunun şu şartları taşıması gerekir.