Yeşil enerji ticareti Türkiye sınırını aştı

Enerjisa Üretim, sınırları aşan elektrik ticaretine başladı. Şirketin Avrupa'daki kolu Enerjisa Commodities, 27 ülkede karbon ve yeşil elektrik ticareti yaparken sertifika ticaretinde de ise yüzde 2 pazar payına ulaştı.

Enerjinin özel sektördeki en büyük oyuncusu Enerjisa, Türkiye'deki enerji üretiminden aldığı güçle elektrik ticaretinde sınırları aştı. Enerjisa Üretim'in kısa bir süre önce kurduğu Enerjisa Commodities, 27 ülkede karbon ve yeşil elektrik ticareti yaparken sertifika ticaretinde de % 2 pazar payına ulaştı. Şirketin Eurolig'e 'yeşil enerji' sponsoru olması nedeniyle Barcelona'da sohbet toplantısı düzenleyen Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, Enerjisa Commodities'in bütün Kıta Avrupası'nda elektrik, gaz ve yeşil ürünlerin (karbon) ticaretini yaptığını belirterek "27 ülkede karbon ticareti, sertifikaların ticaretini yapıyoruz. Üretim gücü Commodities'i güçlendirdi" dedi. "Enerjisa Üretim olarak beş teknolojide toplam 4 bin MW'lik kurulu gücümüz var" diyen Bayçöl şu anda devam eden 1000 MW'lik YEKA-2 rüzgâr santrali projelerinin devam ettiğini söyledi. Bayçöl ayrıca rüzgarlı depolamalı sistemde 280 MW için lisans aldıklarını 220 MW içinse izinlerinin bittiğini belirterek "Depolamılı sistemde 500 MW'ye yaklaşacağız" diye konuştu.

GAZDA TİCARİ HUB OLABİLİRİZ

Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, 'Türkiye'nin doğalgaz merkezi olma projesi gerçekçi mi' sorusu üzerine "Çok güzel bir fırsat var. Bir defa fiziken zaten şu anda HUB'ız. Çünkü Azerbaycan'dan, İran'dan, Rusya'dan gelen hatlar var. Ticari HUB da olabilirsek müthiş bir fırsat yaratılabilir. Burada bir ticaretin oluşması, fiyatın oluşmasını sağlayan bir HUB olmak için kanuni değişiklikler yapılması gerekiyor" dedi.

FİZİKSEL ALTYAPI VAR

Enerjisa Commodities Yönetici Direktörü Yusuf İlimsever ise "Türkiye Rusya, İran, Azerbaycan'dan doğalgaz boru hattı ile gaz alıyor. Son 7 yılda çok ciddi bir LNG altyapısı yapıldı. İki tane, yüzer LNG terminali var. İki tane LNG alabileceği terminali var. Dolayısıyla Türkiye fiziksel olarak hazır. Ama piyasa özel sektöre açılabilirse çok büyük HUB oluruz" dedi.

ELEKTRİK RÜZGAR VE GÜNEŞLE DÜŞECEK

BAYÇÖL"Türkiye bundan sonra ne kadar rüzgar ve güneş yatırımı yaparsa elektrik fiyatında o kadar rekabet artacak, fiyat düşecek" dedi. Bayçol AB'nin karbon vergisi uygulamasına da dikkat çekerek Türk sanayicisinin bu dönüşüme hazır olması gerektiğine de dikkat çekti.

EUROLEAGUE'İN YEŞİL ENERJİ SPONSORU TÜRKİYE'DEN

THY'nin ardından Euorlig'e ikinci Türk sponsor geldi. Türkiye'nin en büyük özel sektör elektrik oyuncusu Enerjisa Üretim, Eurolig'e "Yeşil Partner" oldu. Euroleague Basketball ve Enerjisa Üretim'in küresel kolu Enerjisa Commodities, Avrupa Basketbol Ligi'nin Türkiye'de resmi Yeşil Partnerliği için anlaştı. Törende konuşan Euroleague CEO'su Paulius Motiejunas Çevresel bilinci geliştirmeye ve güçlendirmeye destek olan böyle bir markayla iş birliği yapmak bizim için çok önemli" dedi. Enerjisa Commodities Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Erbil Bayçöl ise "Bu büyüleyici spor dalı sayesinde milyonlarca insana ve kuruma ulaşarak onları sürdürülebilir gelecek yolculuğumuzda bize katılmaya davet etme olanağı bulacağız" şeklinde konuştu. Enerjisa Commodities Yönetici Direktörü Yusuf İlimsever ise "Basketbol ve enerji pek çok yönden benzerlikler taşıyan iki alan" dedi.