Yerli ZİHA'yla tarımda verimlilik katlanacak

Türk girişimci Mutlu Yıldız'ın geliştirdiği zirai ilaçlama drone'u (ZİHA) tarımda ilaçlama maliyeti ve süresini yüzde 80 oranında azaltıyor. Çin'den sonra ilk kez Türkiye'de geliştirilen bu teknolojiyle tarımsal üretimde verimlilik katlanacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Teknoloji kullanımıyla tarımsal üretimde verimliliği artırmayı hedefleyen genç girişimci Mutlu Yıldız, mısır, çeltik, fındık, Antep fıstığı ve diğer tarımsal ürünler için kullanılmak üzere bir zirai ilaçlama drone’u (ZİHA) geliştirdi. 20 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip drone, cep telefonundan verilen bir talimatla dakikalar içinde binlerce metrekare araziye tohum ekiyor, gübre atıyor ve zirai ilaçlama yapıyor. Saatte 10 km hızla otonom olarak çalışan drone, dekarı 20 TL olan ilaçlama maliyetini 1 TL’ye düşürürken, 1 dakikada 1 dekar alanı ilaçlıyor.

ÇİN’DEN SONRA İLK BİZDE

Ürünü Yıldız Teknopark bünyesindeki Yıldız Kuluçka Merkezi’nde geliştirdiğini anlatan Bilgisayar Mühendisi son sınıf öğrencisi olan Yıldız, “Türkiye’deki çiftçilerin ilaçlama konusunda yaşadıkları sıkıntılardan yola çıkarak bu ürünü geliştirdim. Bu ürünü geliştirmek için öğretmenlik de yaptım, garsonluk da…Ortaya çıkan ilaçlama drone’unu şu an bir tek Çinli 2 firma üretiyor. Yurtdışından bu teknolojiyi getirmenin maliyeti 150-200 bin. Bizim yerli drone ise 80 ila 130 bin TL arasında değişiyor. 2021 Şubat’ta seri üretime geçmeyi planlıyoruz” diyor. 

GÜNDE 500 DEKAR ARAZİ İLAÇLANABİLİR

MAY 20L tarım drone’yla ilaçlama maliyeti konvansiyonel ilaçlama yöntemine göre yüzde 80 daha düşük. Ürünle 30 kat daha hızlı ilaçlama yapılabiliyor. İlaçlama drone’unu kullanmak için mobil uygulama üzerinden arazinin sınırlarını çizmek yeterli. Başlat tuşuna basıldıktan sonra drone, ayarlanan yükseklikten ilaçlamaya başlıyor, pil seviyesi düştüğünde veya depoda bulunan ilaç bittiğinde başlangıç konumuna otonom olarak geri dönüyor. MAY 20L tarım drone’uyla saatte 60 dekar alanda ilaçlama yapılabiliyor. Otonom çalışma kabiliyeti, bir kişinin günde 500 dekar alanı ilaçlayabilmesine imkân veriyor. 

KLASİK YÖNTEMDE ZEHİRLENME RİSKİ

Türk çiftçisi yapraktan ilaçlama isteyen ürünleri ağırlıklı olarak traktör ve sırt pülverizatörleriyle motorlu atomizörlerle yapıyor. Sırta bağlanarak kullanılan bu araçlar çoğu kez çiftçinin doğrudan kimyasallara maruz kalması nedeniyle zehirlenmelere neden olabiliyor. Bu nedenle zirai ilaçlamada teknoloji kullanımı büyük önem taşıyor. Dünyada drone teknolojisi, ilaçlamanın yanı sıra tohum atma, gübreleme ve tarlaların durumuyla ilgili bilgi edinmek için son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı.