Dünya genelinde Bitcoin'e yaşanan hücum Türkiye'ye de yansıdı. Ancak yaşanan sıkıntılar, Türk yatırımcıları bezdirdi. Sayıları 7 bin 500'ü geçen kripto para Borsalarında TL ile işlem yapılabilen dört Borsa bulunurken, bu borsalardaki alım satım emirlerinde yaşanan gecikmeler, yatırımcıları isyan ettirdi.
TL ile Bitcoin ve benzeri kripto para birimlerinin alınıp satılabildiği BTCTurk, Paribu, Koinim ve Koineks platformlarında en çok yaşanan sıkıntı olarak "hesaba geç geçen EFT ve havaleler" ile "gerçekleşme süreleri uzayan işlem emirleri" öne çıkıyor. Bu sorunların Bitcoin rekor üstüne rekor kırarken daha da arttığı gözlenirken yansıyan şikâyetlerin bir diğeri ise yurtdışındaki Bitcoin'in dolar cinsinden fiyatı ile Türk borsalarındaki TL fiyatı arasındaki fiyat makasının (arbitraj) açılması oluyor.
Sosyal medyada da geniş yer bulan yerli Bitcoin yatırımcılarının yaşadığı bu sorunlardan bir diğeri ise özellikle Bitcoin'in ani yükselişe geçtiği dönemlerde yerli platformda yapılan bakım çalışmaları nedeniyle işlem yapılamaması. Yerli borsalar, bu duruma karşı, kendilerini internet sitelerinde yer alan "Kullanım Sözleşmeleri"ndeki şu madde ile korumaya çalışıyor: "Kısa süreli ya da uzun süreli teknik arızalardan dolayı doğrudan veya dolaylı olarak doğan ve doğabilecek hiçbir zarardan sorumlu tutulamaz."
Kripto paraların arkasında herhangi bir düzenleyici kuruluş ve yasa olmadığı için olası mağduriyetlerde de hak iddia edilemiyor.
İKİ ÜLKE DAHA UYARDI: ÖLÜMCÜL, UZAKDURUN KRİPTO
Bitcoin'e yatırım yapanları uyaran Danimarka Merkez Bankası Başkanı Lars Rohde, "Bitcoin'den uzak durun. Bu ölümcül" açıklaması yaptı. Rohde, "Bitcoin denetlenen bir piyasa değil. Yetkililerin sorumluluğunda değil. Bu, kişilerin sorumluluğunda" dedi. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso da "Bitcoin'in bir para birimi olduğu konusunda yerleşmiş bir tanım yok" diye konuştu. (Sabah)