ÖZGÜL ÖZTÜRK
Araştırmalara göre, dünyada 275 milyon kişi ağır görme kaybı yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre (WHO) bunların yüzde 80'i erken teşhis edilebilseydi önlenebilirdi. Bu gerçekten yola çıkan Türk girişimci Rim Khazhin ve Doç. Dr Burak Aydın, yapay zeka destekli göz tarama sistemi EyeCheckup'ı geliştirdi. Hastaların retina görüntüsünden gözde herhangi bir anormallik olup olmadığını dakikalar içinde tespit eden EyeCheckup, Glokom, Diyabetik Retinopati, Katarakt, Hipertansif Retinopati, Ven oklüzyonu gibi birçok sinsi hastalığı daha erken aşamada tespit ediyor.
1 DAKİKADA TARAMA
Şu an 5 göz hastalığı için teşhis koyabilen firmanın hedefi, bu sayıyı 20'ye çıkararak milyonlarca kişinin görme kabiliyetini korumaya yardımcı olacak bir yazılımı dünyaya yaymak. Antalya Teknokent'te tıbbi cihaz yazılımları geliştiren Ural Telekom tarafından geliştirilen EyeCheckup sayesinde herkes sağlık ocağında bile bir dakika içinde göz taraması yaptırabilecek. Göz hastalıklarında da erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Ural Telekom'un kurucusu Rim Khazhin, şunları söyledi:
7 MİLYAR $'LIK PAZAR
"Dünyada 35 bin hastaya 1 göz doktoru düşüyor. Bu nedenle göz rahatsızlıklarında yapay zeka ve ya makine tarafından teşhis konulması büyük önem taşıyor. Rakamlarla ifade edecek olursak ABD'de yıllık 1 milyar dolarlık, OECD ülkelerinde 6 milyar dolarlık bir retina tarama pazarı var. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyle bu pazardan önemli bir pay alabiliriz." Türkiye'de 5 milyona yakın görme engelli vatandaş olduğunu hatırlatan Khazhin, EyeCheckup'la tarama oranını artırıp 1 milyon kişinin görme yetisini kaybetmesinin önüne geçmeyi planladıklarına dikkat çekti.
PARİS'TE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEKLER
Bilim, teknoloji ve girişimciliği bir araya getirerek geleceğe yön verecek 'deep tech' çözümleri destekleyen Paris merkezli Hello Tomorrow ile 5 yıldır lisans anlaşmasını sürdüren Hello Tomorrow Türkiye (HTT), bugüne kadar Türkiye'deki 200'den fazla start-up'ın dünyanın deep tech ekosisteminde kendisini tanıtmasına ve yatırımcılarla buluşmasına ön ayak oldu. Hello Tomorrow Türkiye'nin bu yıl 3'üncü kez düzenlediği 'Hello Tomorrow Türkiye 2021 Finalleri'ne kalan 3 girişimden biri olan EyeCheckup, Paris'teki 'Hello Tomorrow Global Challenge'da Türkiye'yi temsil edecek.
İLK HEDEFİ ABD PAZARI
Gözlemsel klinik çalışma sonucunda yüzde 92 başarı elde eden EyeCheckup, yapılacak klinik çalışma sonucunda piyasaya sürülecek. Şimdiye kadar 270 bin dolar yatırım ve 150 bin dolar hibe desteği alan EyeCheckup, Amerika'daki klinik çalışmaları finanse etmek için şu sıralar 500 bin dolarlık yeni bir yatırım turuna çıktı. 6 ay içerisinde bu teknolojinin klinik çalışmalarını tamamlayıp FDA ve CE belgelerini almayı hedeflediklerini dile getiren Rim Khazhin, "İlk hedefimiz Amerika. Çünkü ABD'de yapay zekayla göz taraması sağlık sigortaları tarafından karşılanıyor" diye konuştu.