Yerli-yabancı gruplar dijital banka peşinde

Yerli-yabancı gruplar dijital banka peşinde. BDDK'nın görüşe açtığı Dijital Bankacılık Yönetmeliği'yle dijital banka kurmak isteyen yerli yabancı yatırımcı harekete geçti. Uzmanlar 2022'de 10'a yakın bankanın kurulacağını belirtiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dijital bankacılıkta standartları belirleyen "Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı geçen ay resmi internet sitesinde yayımlayarak görüşe açtı. Sektörün uzun zamandır beklediği bu yönetmelikle birçok firmanın dijital banka kurmak için başvuruda bulunduğunu belirten TOBB Türkiye Finansal Teknolojiler Meclisi Başkanı ve Figopara Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Koray Bahar, "Bu taslağı ve yasayı bir süredir bekleyen ve hazırlıklarını tamamlayan FinTek şirketleri var. Yeni yıl itibarıyla beklentimiz 3 ila 10 civarında dijital banka başvurusu olacağı yönünde" dedi.

Dijital banka kurmak için başvuran kuruluşlardan birinin Avrupa'nın en büyük dijital bankalarından Almanya menşeli N26 olduğu belirtiliyor. 2013 yılında kurulan N26, yaklaşık 10 milyar dolar piyasa değeri üzerinden yatırım aldı. Globalde 8 ofisi bulunan şirket 25 pazarda faaliyet gösteriyor.

İNGİLİZLER ARAŞTIRIYOR

1.500 çalışanı olan dijital bankanın 7 milyon da müşterisi var. İngiltere merkezli dijital bankacılık devi Revolut'un da Türkiye pazarıyla ilgilendiği belirtiliyor. N26 ve Revolut gibi dijital bankacılık devlerinin Türkiye pazarıyla ilgilenmesi sektörde heyecan yaratırken, bu iki bankanın Türkiye'ye yerli bir ortakla mı yoksa yalnız mı gireceği merak konusu oldu.

PEK ÇOK OLUMLU YANSIMASI OLACAK

Koray Bahar, yönetmeliğin pek çok olumlu yansımaları olacağını vurgulayarak şunları kaydetti:"Diğer taraftan sektörün daha hızlı uyum sağlayabilmesi için mevcut taslağın iyileştirilmesinde fayda görüyoruz. 1 milyar TL sermaye yeterliliği, müşterilere verilecek kredilerde 10 bin TL ve gelirin dört katı sınırı gibi kısıtlar, dijital banka faaliyetinin kârlı olmasını zorlaştıracaktır. Bu durum yerli FinTek'lerin yabancılarla rekabetini zorlaştırır."

ŞUBE YOK, ATM SERBEST

Fiziksel şubeler yerine elektronik bankacılık hizmetleri dağıtım kanallarıyla hizmet sunan kredi kuruluşları olarak tanımlanan dijital bankaların kuruluşu için gerekli olan asgari sermaye tutarı, 1 milyar Türk lirası olacak ve BDDK bu tutarı artırabilecek. Bu kapsamda dijital bankaların müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ'lerden oluşabilecek. Dijital bankalar, fiziksel şube açamayacak. Dijital bankaların, müşteri şikayetlerini ele almak üzere en az bir fiziksel ofis kurması zorunlu olacak. Müşteri şikayetlerini ele almak amacıyla oluşturulacak birimler, bu amaç dışında bir şube gibi kullanılmayacak. Dijital bankalar, ATM ağları oluşturabilecek.