Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TAI tesislerindeki ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın üretiminin yapıldığı USET’te incelemelerde bulundu. Daha sonra basın açıklaması yapan Arslan, Türkiye’nin ürettiği ilk yerli ve milli uyduyu yerinde incelediklerini ve test aşaması hakkında bilgi aldıklarını söyledi. Uydunun üretim süreçleriyle ilgili aksayan, kendilerinin müdahale etmesi gereken bir durumun olup olmadığını yerinde görmek için bir araya geldiklerine işaret eden Arslan, “Memnuniyetle ifade etmek isterim ki ülkemizin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A’da yüzde 47 mertebesinde ilerleme sağlanmış durumda” diye konuştu
OLAĞANÜSTÜ BİR GAYRET
“Yaklaşık bir hafta-10 gün içinde uydumuz nihai işlemleri tamamlanarak, test aşamasına getirilmiş olacak. Mayıs ayı ortalarında da birçok teste tabi tutulacak uydunun, test süreci başlayacak” ifadesini kullandı. TÜBİTAK ve Türksat AŞ’nin katkısının bulunduğu uyduya yönelik TAI, ASELSAN, CTech’in iş birliğiyle işlemlerin yürütüldüğünü anlatan Bakan Arslan, şöyle devam etti: “Türk mühendisleri, birçok şeyi başardıkları gibi bu uyduyu yapmayı başarmak yönünde hiçbir tereddütleri olmadan, olağanüstü gayretle çalışıyorlar. Daha önce elde ettiğimiz tecrübeyi, bundan sonra da bu tip üretimlerde kullanmak üzere hiçbir şeyi gözden kaçırmadan çok titiz bir çalışma yapıyorlar.”
2021’de uzaya yollanacak
Türkiye’nin uzayda hem kendisinin hem de bölgenin ihtiyacını görecek şekilde yer aldığına işaret eden Arslan, TÜRKSAT 5A’yı 2020’de, 5B’yi de 2021’de yörüngelerine fırlatacaklarını, TÜRKSAT 6A’yı da 2021’de uzaya göndereceklerini bildirdi.
Hedef % 20’ye çıkarmak
İki büyük hedeflerine değinen Özlü, bunlardan birincisinin 147 milyar dolar olan Türk sanayiinin cirosunu 300 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu bildirdi. Diğer hedefin de yüzde 3,9 olan yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayindeki payını yüzde 20 mertebesine çıkarmak olduğunu söyledi.
Ciddi mesafe katedildi
Bakan Faruk Özlü de dünyanın en modern tesislerinden biri olan USET’in sadece Türkiye için değil, başka ülkelerin uyduları için de test yapabilme kabiliyetine sahip olduğunu belirtti. Son 15 yılda her alanda olduğu gibi savunma sanayisinde de çok ciddi mesafeler kat ettiklerini ifade etti.