Yerli ve milli trenin seri üretimi başlıyor

95 adet yerli ve milli ‘Eskişehir 5000' elektrikli lokomotifin üretimi başlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Yerlilik % 85 olacak. Türkiye'de tasarlanan en güçlü CER motoru bulunacak” dedi.

Yerli ve milli trenin seri üretiminde tarihi imzalar atıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) ile TCDD Taşımacılık arasında dün imzalanan sözleşmeyle, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü'nün TCDD Taşımacılık için 95 adet 'Eskişehir 5000' Elektrikli Anahat Lokomotifi'nin üretimine başlayacağını duyurdu. Uraloğlu, TÜRASAŞ'ın Ortadoğu'nun en büyük üreticilerinden biri olduğunu söyledi.

YERLİLİK ORANI % 85

Lokomotiflerin üretilirken 115 yerli tedarikçiden temin yaparak ekonomiye ve cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağladıklarını belirten Uraloğlu, proje kapsamında geliştirilen tüm çıktıların, katma değeri yüksek ve daha önce Türkiye'de tasarımı yapılmamış ürünler olduğuna da işaret etti. Uraloğlu, "Elde edilen bilgi birikimi ve tecrübe ile ülkemizin ihtiyacı olan raylı taşıtlardaki yerlilik oranını arttırdık. Lokomotifimizin yerlilik oranı şu an için yaklaşık yüzde 65. Ama seri üretimde bu rakamı yüzde 85'e çıkarmayı planlıyoruz. Artık lokomotif sektöründe kendi teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biriyiz" dedi.Bakan Uraloğlu, bu alandaki ilklerin ve enlerin projesi olarak da kabul ettikleri Eskişehir-5000 projesinin 1280 kW gücüyle bugüne kadar Türkiye'de tasarlanan en yüksek güçlü CER motoru özelliğini taşıdığının altını çizdi.

CER MOTORU OLACAK

Uraloğlu, şunları söyledi: "CER konvertörlerinin her biri 2.5 MW gücünde ve bir raylı sistem aracı için ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü yüksek gerilim CER konvertörü. Ayrıca anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk araç gövdesi, ilk boji ve ilk tren kontrol ve yönetim sistemi bu projemizle hayata geçti. Üstelik Eskişehir-5000 lokomotif için geliştirilen tüm ana bileşenler, ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünler. Bu ürünler, TCDD Taşımacılık bünyesindeki mevcut lokomotiflerde de hem yedek parça hem de modernizasyonları kapsamında kullanılabilecek."

MİLLİ ELEKTRİKLİ HIZLI TREN SETİ BU YIL TAMAM

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin saatte 160 kilometre hıza sahip 'Yeni Sakarya' ismi verilen ilk Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti projesinde 2 setin tamamlanarak hizmete sunulduğunu bildirdi. Seri üretime geçildiğini, 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56'ya tamamlamayı planladıklarını açıklayan Uraloğlu, "Saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldik. Bu yıl prototip üretimin tamamlanmasını planlıyoruz. Milli Banliyö Tren Seti Prototip araç üretimi çalışmalarımız da devam ediyor" dedi.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ-TCDD Taşımacılık (Eskişehir 5000) Elektrikli Anahat Lokomotifi Sözleşmesi İmza Töreni'ne katıldı.

HAVA TAŞIMACILIĞINDA REKOR KIRILDI

Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'deki havalimanlarında şubatta14 milyon 748 bin 115 yolcunun taşındığını belirtti. Uraloğlu, "Havayollarımızı kullanan yolcu sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.5 gibi rekor bir artış yaşadı ve yolcu sayısı ise 29.5 milyona ulaşırken, taşınan yük ve kargo miktarı da 662 bin 353 tona yükseldi" diye konuştu.