1
Yelda GÖKDAĞ
NİĞDE’DE ENSTİTÜ
Niğde Patates Araştırma Enstitüsünce keşfi ve ıslah çalışmaları yapılan “Nahita” türü patatesin 2019’da 15 ülkede deneme dikimi gerçekleştirilecek. Türkiye “Nahita” ile birlikte 7 patates türünü daha tescillemişti. 4 yerli patates daha tescillenerek, dünya pazarına açılımı sağlanacak.
REKOR ÜRETİM
Konuya ilişkin açıklama AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin’den geldi. Gültekin, Niğde’nin 81 il içinde patates üretiminde rekoru elinde bulundurduğunu açıklayarak” 123 bin 500 hektar alanda 835 bin tonluk üretimle Niğde birinci sırada” diye konuştu. Gültekin “Dünya nüfusu her geçen gün artış gösteriyor. İnsan nüfusunun artışıyla birlikte doğal kaynakların sürekliliğini sağlamak ve gelecek nesillere gıda güvenliği yönünden tüketilebilir gıda sağlamak insanların en önemli amacı olarak ortaya çıkıyor. Patates üretimi de bu sorunları çözmede önemli bir araç durumundadır“ ifadelerini kullandı.
Dışa bağımlılığa son
Pazartesi günü Niğde’de düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliğinde, Patates Araştırma Enstitüsünce geliştirilen 6 yerli ve çeşidin hasadı yapıldı. Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak patates üretiminde en büyük girdinin tohumluk olduğuna dikkati çekerek “Patates tohumluğunda üretim programlarımıza giren yerli ve milli çeşitlerimizin olmayışı, dışa bağımlı olmamız bizi büyük sıkıntıya sokuyor” dedi ve devam etti:
8 çeşit tescil edildi
“Ancak enstitümüzün koordinesinde yürütülen projeler ve farklı ıslah çalışmalarıyla enstitümüzde 8 yerli ve milli patates çeşidi tescil edilerek ülke tarımına kazandırıldı.”
Özel sektöre devredildi
Gültekin “4 adet yerli ve milli patates çeşidinin özel sektöre satışı gerçekleştirilmiştir. İlk etapta özel sektöre devredilen “Nahita” çeşidimizin önümüzdeki sene 15 ülkede deneme dikimi yapılacak” diye konuştu.
720 bin melez tohum
Uğur Pırlak, 2007’den beri 720 bin melez patates tohumu üreterek enstitüde genetik taban oluşturduklarını söyledi. Pırlak “Patatesteki en büyük sorun siğil hastalığıdır. Yaptığımız çalışmalar neticesinde siğil hastalığına dayanıklı çeşitleri geliştirdik” dedi.