Yerli ve milli girişimlerden global markalar çıkarıyor

Girişimci Bashak İlhan kurduğu Road Global isimli şirketle yerli markaların ‘Amerikan Rüyası'nı gerçeğe dönüştürüyor. İlhan sayesinde bugüne kadar 30 Türk markası önce Amerika sonra global arenaya açıldı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Amerika'da Road Global ve Road Akademi isimli bir e-ticaret ajansı ve akademi kuran Türk kadın girişimci Bashak İlhan, yerli üreticileri globalleştirip milyon dolarlık markalara çeviriyor. Amerika'da şirket kurulumundan, depolamaya, marka tescilinden, gümrük işlemlerine kadar tüm işlemleri şirketler adına üstlenip anahtar teslim hizmet veren İlhan, bugüne kadar Türkiye ve dünyadan 60 şirketi global arenaya açtı.

ÇİN YERİNE TÜRKİYE

Bunların 30'unun Türk şirketi olduğuna dikkat çeken Bashak İlhan, "Ajansımız New York, Londra, Paris, İstanbul'daki ofislerinin yanı sıra, Miami, Austin, Las Vegas ve İzmir'deki depoları vasıtasıyla Türk şirketleri ve girişimcilere anahtar teslim e-ticaret yapma olanağı sunuyor. Biz firmalar adına tüm işlemleri üstlenerek yerel üreticilerden global markalar çıkarıyoruz" dedi.

Çağımızın rekabet ve teknoloji koşullarında, uluslararası arenada, marka olmayan bir ürünü satmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Road Global'in genç kurucusu Bashak İlhan, şunları kaydetti: "Bugün 791 milyar dolarlık satış hacmiyle dünyanın en büyük e-ticaret pazarlarından biri Amerika. Pandemi kriziyle birlikte ABD, Çin yerine tedarik için başka ülkelere yönelmeye başladı. Hayatımda ilk defa ABD'de rafları boş görüyorum. Şu anda ciddi tedarik sorunu var. Çin'in yarattığı bu boşluğu başka ülkelerin doldurması lazım."

ABD'DE YERELLEŞİN

Bashak İlhan "Türk şirketleri için Amerika'ya açılmanın tam yeri tam sırası. Türkiye üretim gücü ve kalitesiyle dünyada rüştünü ispat etti. Şimdi sırada markalaşma var. Amazon üzerinden ABD'ye birkaç konteyner mal göndermekle marka olunmuyor. Dünya markası olmak için yerelleşmek gerekiyor. Biz markalara bu fırsatı sunuyoruz" dedi. Bashak İlhan "Yurtdışında markalaşan şirketler, dolar artıyor diye üzülmek yerine sevinecektir"şeklinde konuştu.

GİGİ HADID'İ GİYDİREN TÜRK

Road Global'in danışmanlık verdiği markalar arasında Pınar Et, Pınar Süt, Pınar Dubai, Nocturne, Hecha gibi önemli Türk markaları yer alıyor. İlhan'ın verdiği bilgilere göre Osmanbey'den çıkıp Amerikanlaşan Nocturen, pandemi krizine rağmen ABD pazarındaki markalaşma çalışmalarına ağırlık vererek 35 ülkeye ihracat yapar hale geliyor. İlhan bugün Nocturen'ün Gigi Hadid'i giydirip ürünlerini dünyaya tanıtır hale geldiğini belirtti.

E-TİCARET EĞİTİMİ VERİYOR

2017'de Türk-Amerikan Derneği Onur Üyesi seçilen İlhan, ABD'de iş dünyasındaki başarılarından dolayı Green Card hakkı kazandı. Arya Kadın Yatırım Platformu Yönetim Kurulu'nda yer alan İlhan; halen ABD'de birçok start-up'a mentorluk vermeye devam ederken, 2 yıl önce kurduğu Road Akademi aracılığıyla e-ticaret ve dijital pazarlama dersleri veriyor. Road Akademi yeni girişimcilere A'dan Z'ye e-ticaret üzerine eğitimler veriyor.