AA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024'ün dördüncü çeyreğine ilişkin "hane halkı yurtiçi turizm" verilerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın son çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Yıllık olarak değerlendirildiğinde, 2024'te toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8.7 artarak 66 milyon 836 bine ulaştı. Bu yılda seyahate çıkanların yaptıkları toplam geceleme sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2.3 artarak 484 milyon 141 bin oldu. Ortalama geceleme sayısı 7.2 gece oldu. Yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları, 2024'te yıllık bazda yüzde 82.5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kayıtlara geçti.
EN FAZLA BÜTÇE GIDAYA
Bu harcamaların yüzde 88.1'ini 369 milyar 276 milyon 184 bin lira ile kişisel harcamalar, yüzde 11.9'unu ise 50 milyar 24 milyon 775 bin lira ile paket tur harcamaları oluşturdu. Seyahat başına ortalama harcama ise 6 bin 274 lira oldu. Yıllık olarak harcama türlerinin seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranları incelendiğinde ise en fazla paya yüzde 31.8 ile yeme ve içme harcamaları, yüzde 24.3 ile ulaştırma harcamaları ve yüzde 16.7 ile konaklama harcamaları sahip oldu. Bu harcama türlerinin değişim oranları incelendiğinde ise yeme ve içme harcamalarında yüzde 81, ulaştırma harcamalarında yüzde 68.7 ve konaklama harcamalarında ise yüzde 78.8'lik artış görüldü.
EN ÇOK AKRABADA KALDIK
Seyahate çıkış amaçları yıllık olarak değerlendirildiğinde ise yüzde 57.2 ile "yakınları ziyaret" birinci sırada yer alırken, bunu yüzde 35.3 ile "gezi, eğlence, tatil", yüzde 3.7 ile "sağlık" amacıyla yapılan seyahatler izledi. Seyahate çıkan yerli turist 328 milyon 972 bin geceleme sayısıyla en çok "arkadaş veya akraba evinde" kaldı. İkinci sırada 77 milyon 911 bin geceleme ile "kendi evi" yer alırken, "otel" 44 milyon 516 bin geceleme sayısı ile üçüncü oldu.
TURUNCU BAYRAKLA İSRAF % 17 AZALDI
Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı Direktörü ve Turuncu Bayrak Uygulaması Koordinatörü Ali Akgün, israfı önlemeyi ve sıfır atığı simgeleyen turuncu bayrağı dalgalandıran otellerde yıllık ortalama yüzde 17 oranında israfı önlediklerini söyledi. 2024'te bazı tesislerde yüzde 40'a yakın gıda israfının önlendiğini vurgulayan Akgün, "2025'teki hedefimiz daha yüksek. Asıl hedefimiz yüzde 70 oranını yakalayabilmek, bunun için süreye ihtiyaç var. Yüzde 40 da gerçekten iyi bir rakam. İşletmeler adapte olduğu zaman güzel sonuçlar alıyoruz" dedi.