Yerli tohumla ayçiçek yağı üretimi artacak

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme Projesi'yle, verimli olduğu kanıtlanan YDM 2239 tohumu Türk tarımının kullanımına sunuldu. Temsilciler, tohumla 200 milyon $'lık değer yaratılabileceğini söylüyor.

ARZU KURUM

Yudum'un, Tohum Derneği işbirliğiyle 2021'de başlattığı, Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi'nde verimli ve ülke iklim şartlarına dayanıklı yerli ayçiçek tohumu YDM 2239 tescil ettirildi ve çiftçilerin kullanımına sunuldu. Sektör temsilcileri, tohumla 200 milyon dolarlık değerin mümkün diyor. Projeyle her yıl Türkiye'nin önemli ayçiçek üretim merkezlerinde; sırasıyla Trakya, Konya, Adana ve bu yıl Eskişehir'de deneme ekimleri yapıldı.

HASTALIKLARA DİRENÇLİ

Hasat sonrasında yapılan analizlerde verimlilik ve yağ oranı açısından YDM 2239 en üst sırada yer aldı. Tohumun hem sulanan alanlarda hem de kuru ekimde verimli olması en önemli özelliği olarak öne çıkıyor. Konya'daki denemelerde YDM 2239'un verimliliğinin dekarda 235 kilograma kadar çıktığı görüldü. Yağ oranında da % 45'i yakalayan bir çeşit oldu. Hastalık ve zararlılara karşı toleransının çok yüksek olması, YDM 2239'un bir başka özelliği. Olağanüstü durumlara karşı daha dirençli bir ürün elde ediliyor. Tohumdan elde edilen ayçiçeği kafasının, diğer çeşitlere göre eğik olması güneş yanığı ve kuş zararına karşı önemli bir avantaj sağlıyor. Bir üretici tarafından üretime başlanan YDM 2239'un, fiyat açısından da diğer çeşitlerden daha uygun olması itibarıyla çiftçiler tarafından tercih edileceği öngörülüyor.

Musa Kaya ile Houmer Balazadeh yerli tohum YDM 2239'u tanıttı.

200 MİLYON DOLARLIK DEĞER

Sektörlerinde bir ilk olarak kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliğiyle kıymetli bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, "Yeni yerli tohum çeşidi YDM 2239'un tescilini alarak Türk çiftçilerinin kullanımına sunduk. 2021'den beri toplam 23 çeşit tohum denemesi yaptık. Her hasat dönemi sonunda alınan mahsullere analiz yaptık. Yerli tohumu çiftçinin gündemine getirmeyi de başardık. Hedefimiz verimliliği ve dolayısıyla da yerli üretimi artırmak" dedi. Türkiye'de ayçiçek yağı üretiminde yüzde 20-30 daha artış yapmanın mümkün olduğunu söyleyen Balazadeh, "Aynı toprak, aynı sulama, aynı çiftçi ile 150-200 bin ton üretimimizi artırabiliriz. Her 1 tonun değeri bugün 1000 dolar olsa, 200 milyon dolarlık bir değer. Bu hemen olacak değil tabii" dedi.

1500 DEKARLIK ALANA HİBE

Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya da YDM 2239 çeşidinin yerli üretimin artışına destek olacağını vurgulayarak: "Projenin çiftçi ağında şu anda toplam 1.000 çiftçi bulunuyor. Denemeyi gerçekleştirdiğimiz 4 bölgede çiftçiye yaklaşık 1500 dekarlık alana ekeceği tohumu ücretsiz olarak hibe ettik."

FİYAT ARTIŞI ENFLASYONUN ALTINDA

Son 1.5 senede yaşanan ekonomik sorunların sektöre yaradığını, pazarda yüzde 5-6'lık bir büyüme yaşandığını gördüklerini anlatan Savola Gıda Pazarlama Direktörü Ezgi Tamdoğan, "1.5 yılda diğer yağ fiyatları, ayçiçek yağına göre biraz yüksek kaldı. Ayçiçek yağında enflasyonun altında bir artış oldu. O nedenle de talep arttı" dedi.