Yerli teknoloji devrede! Bitki zararlılarıyla mücadelede yeni dönem

Bitki zararlılarıyla yerli imkanlarla mücadele konusunda önemli aşama kaydedildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nce (TAGEM) yürütülen projelerle, bitki zararlılarıyla yerli imkanlarla mücadele konusunda önemli aşama kaydetti. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, tarımsal üretim alanında bitki sağlığının korunması kapsamında kullanılan koruma ürünlerinin doğru zamanda, önerilen dozda ve tavsiye edilen üründe uygulanması halinde insan, bitki ve çevre sağlığına olumsuz etkisi bulunmuyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde 2030'a kadar zararlı organizmalarla mücadelede pestisit kullanımının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.

ÇEVRE DOSTU YÖNTEM

Bu kapsamda yerli ve milli üretimi desteklemek, araştırma ve teknolojiye yapılan yatırımları artırmak önem taşıyor. Bu çerçevede Bakanlık bünyesindeki Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı'na bağlı enstitülerde çalışmalar devam ediyor. TAGEM'e bağlı Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilen tamamen yerli bitki koruma ürünü "Ziray" (cezbedici), zeytin sineği ve Akdeniz sineğiyle mücadele için ülke tarımının hizmetine sunuldu. Fiyatı ithal menşeli cezbedicilerin beşte biri düzeyinde olan ürünün içeriğinde litrede 120 gram hidrolize protein bulunuyor. Üreticinin alım gücüne uygun yerli üretim ve daha yeni teknolojilere sahip makineler için imalatçılarla işbirliği de havadan ilaçlamanın kademeli olarak kaldırılmasıyla hız kazandı.

SÜNE İÇİN YERLİ ÜRÜN

Bu kapsamda ilaç kullanımında maksimum düzeyde etkinlik elde etmek için "Ülkesel Süne Projesi" altında Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ve özel sektör işbirliğiyle, yardımcı hava akımlı tarla pülverizatörü yerli imkanlarla üretildi. Söz konusu pülverizatör hizmetine sunuldu. Ayrıcabitki koruma ürünü de yerli imkanlarla geliştirildi. Böylece ekim öncesinde, ayçiçeğinde sorun olan yabancı otların kontrolünde büyük oranda başarı sağlandı.

TARIMSAL TEKNOLOJİLER MEZOPOTAMYA'DA BULUŞTU

Diyarbakır'da düzenlenen "14. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı"nda tarımsal teknolojiler sergilendi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ile ALZ Grup Uluslararası Fuar Kongre ve Danışmanlık AŞ tarafından Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, salgın ve depremin tarım sanayisinin insan varlığı için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti. Kaya, "Biz bu tür fuarları çiftçimize toprağı nasıl sulaması, ekmesi gerektiğini, modern teknolojinin ne olduğu, verimin nasıl artması gerektiğiyle ilgili düzenliyoruz" dedi. Fuarda mekanizasyon ve teknolojileri, hayvansal üretim makineleri, su ve sulama teknolojileri, gübreler, zirai ilaçlar, tohum, fide, fidan ve bahçecilik ile ilgili teknolojiler, ekolojik tarım konularında faaliyet gösteren 108 firma stant açtı.