Yelda GÖKDAĞ / ANKARA
‘Akıllı üretim, akılla üretim’ sloganıyla Sanayi Bakanlığı bünyesinde kurulan ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’ çalışmalarında son aşamaya geldi. Sanayide düşük beceri gerektiren, sık tekrar eden işler robotların ve makinelerin yapması ancak bu sistemlerin tasarlanması ve yönetilmesinde, nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi öngören çalışmanın 8 bölümden meydana geldiği öğrenildi.
EN ÖNEMLİ KISMI EĞİTİM
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk sanayiini uzun vadede kalkındıracak hamleye ilişkin çalışmanın en önemli kısmını teknisyen ve mühendis eğitiminin oluşturduğunu açıkladı. TBMM AK Parti Grup toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Özlü, sanayi ortamının iyileştirilmesi hedefinde amaçlarının Türkiye’yi ilk 30 ülke arasına sokmak olduğunu belirtti.
TEŞVİKLE DESTEKLENECEK
Özlü, şunları anlattı: “Yol haritasının son şeklini vermeye çalışıyoruz. Çalışmada 7-8 bölüm var. Sanayinin geliştirilmesine yönelik teşvikler de var tabii. Ama biz böyle sadece teşvikle sanayimizi desteklemek istemiyoruz. Öyle bir mekanizma kurmalıyız ki üretken bir yapı olsun ve bu üretken yapıdan herkes istifade etsin.”
Yatırım süreçleri kısalacak
ÖZLÜ, şöyle devam etti: Türkiye yatırım yapılabilir en iyi ülkeler arasında 69. sırada. Bu sene içerisindeki amacımız Türkiye’yi ilk 30’a çekmek. Bir iş yapmak için 104 yerden izin almanız gereken işler var. Bu süreçleri kısaltacağız. Yatırım Ortamını İyileştirilmesi paketi de Türkiye’yi tamamen 69’dan yukarılara, ilk 30’a girmesini sağlayacak adımları içeriyor. Sonuç odaklı bir paket. Yatırım için başvuru mekanizması ve süreçlerini kısaltıyoruz.”