Yerli robotik kolla ithalatı frenleyecek

Kontrolmatik Teknoloji, kolaboratif robotun ilk prototipini üretti.

Kontrolmatik Teknoloji, endüstriyel tesislerde verimliliği katlayacak kolaboratif robotun ilk prototipini üretti. Tasarımı ve yazılımı Türk mühendisler tarafından 6 ayda geliştirilen robot, başta KOBİ'ler olmak üzere sanayi tesislerindeki tekrar gerektiren işleri seri bir şekilde yaparak verimliliği katlayacak. Hali hazırda Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinden 20 ila 30 bin dolar arasında değişen fiyatlarla ithal edilen ürün yerli imkanlarla üretilerek her yıl ciddi oranda bir dövizin ülkede kalmasını sağlayacak. Yerli cobot'un tanıtımı amacıyla İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan şunları kaydetti:

SERİ ÜRETİM 2023'TE

"Yerli robotik kolun üretimini Ankara Polatlı'da 10 bin metrekarelik bir fabrikada 12 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştireceğiz. 2023'te ilk seri üretimine başlayacak üründen ilk etapta 1000 adet yıllık üretim yapacağız. Daha sonra 3 binlere çıkacak. Fiyatı 15 bin $'dan başlayacak robotik kollarımız iç piyasanın yanı sıra yurtdışına da ihraç edilecek." Türkiye her yıl 400 milyon $'lık robot ve aksamları ithal ediyor.

FABRİKALARIN VERİMLİLİĞİNİ KATLAYACAK

7 gün 24 saat aynı hareketi hatasız bir şekilde ve aynı performansta defalarca tekrar edebilen robot, tüm üretim hatlarında, gıda, tarım, sağlık ve dijital fabrikalarda yer alarak insanlarla omuz omuza toplam üretim verimliliğini artıracak şekilde çalışacak. Kolaboratif robotun; üretim, montaj, seç & yerleştir (pick & place), paketleme, kaynak, zımpara, boya, polisaj, hat besleme gibi daha birçok alanda yetkinliği bulunuyor.