Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurul Görüşmeleri için bulunduğu New York’ta Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı’nda konuştu. Amerikan iş dünyasının farklı sektörlerini temsilen toplantıya iştirak eden yatırımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Erdoğan, Türk-Amerikan İş Konseyinin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’yle birlikte düzenlediği bu önemli toplantının, Türkiye ve Amerika arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirmesine katkı sağlamasını özellikle temenni ettiğini söyledi.
EN ÖNEMLİ ORTAKLARDAN
ABD’nin Türkiye’nin en önemli ticaret ve yatırım ortakları arasında yer aldığına dikkati çeken Erdoğan, bugün Türkiye’de bin 700’ün üzerinde Amerikan firmasının teknolojiden gıdaya, sağlıktan bilişime çok geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiğini söyledi. Erdoğan ‘’Geride bıraktığımız son 10 yılda, bu firmalar ülkemizde 11,3 milyar dolar civarında doğrudan yatırım gerçekleştirdiler. Bugün itibariyle Türk firmalarının ABD’deki yatırımı da 4.6 milyar doları geçti. ABD Ticaret Odası üyelerinin ülkemizdeki güncel yatırım değerinin de 50 milyar doları aştığını görüyoruz. 2017 sonu itibarı ile ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 20 milyar doların üzerine çıktı” dedi.
ARAÇ HALİNE GELDİ
Başkan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Donald Trump yönetiminin, genel olarak siyasi hedeflerine ticari konuları araç olarak kullanarak ulaşmak istemesi, ekonomik işbirliğimizin ilerlemesinin önündeki engellerden birisidir. Ülkemiz için iki kat artırılan demir-çelik vergileri, yaptırımlar, soruşturmalar ve tabii ki kur hareketleri, mevcut yönetimin ülkemizi hedef alan adımlarından bazılarıdır. Tüm bunlara rağmen, Amerika ile olan siyasi ve ticari ilişkilerimizin geleceğine umutla bakıyoruz.’’
Türkiye hakkını arayacak
ABD tarafından Türkiye menşeli muhtelif çelik ve alüminyum ürünlerine karşı başlatılan ilave gümrük vergileri sebebiyle Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurduklarını anlatan Erdoğan, bundan sonra benzer ihlaller olması durumunda Türkiye’nin hakkını aramaya devam edeceklerini belirtti.
HESAP GÖRME DERDİNDELER
Başkan Erdoğan, son dönemde belli çevrelerin döviz kurunda yaşanan dalgalanmayı fırsat bilerek, Türk ekonomisi üzerinde istifhamlar ve şüpheler oluşturmaya çalıştığının altını çizerek şunları kaydetti: “Hemen her gün karamsar tablolar çizen bu kesimler hakikati resmetmek yerine, Türkiye ile birikmiş hesaplarını görmenin derdindeler. 2009 yılında gerek Amerika’da gerekse Avrupa Birliği’nde birçok banka devlet tarafından kurtarılmak zorunda kalırken, bizim tek bir bankamız dahi devlet yardımına ihtiyaç duymadı” dedi.
76 milyarlık kaynak
Başkan Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2019 yılında harcama tasarrufu ve gelir artışı vasıtasıyla 76 milyar liralık bir kamu kaynağı oluşturuyoruz. Ekonomimize zarar veren döviz açığı meselesini, yerli para birimleriyle ticaretimizi geliştirerek, sıfıra yakın seviyeye düşüreceğiz. Dış ticaretimizi kur baskısından kurtaracak tedbirleri almaya şimdiden başladık. Yoğun ticaretimizin olduğu ülkelerden başlayarak, birçok devletle milli para birimlerimiz üzerinden ticaret yapma imkanlarını görüşüyoruz.”
YEP önemli yol haritası
Son 16 yılda brüt kamu borç stokunun milli gelire oranını yüzde 72’den yüzde 28’e düşürdüklerini belirten Erdoğan “Bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 11.4’den yüzde 1.5’a indirdik” dedi. “Geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı, ülkemizin geleceğine dair önemli bir yol haritasıdır.” diyen Erdoğan, bu programla Türkiye’nin ekonomik büyümesini daha itidalli bir şekilde sürdüreceğini belirtti.
Kapılar sonuna kadar açık
Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugüne kadar Türkiye’de yatırım yapan uluslararası şirketlerin hepsini kendi şirketimiz olarak gördük. Uluslararası yatırımları, yasal düzenlemeler yanında, kurumsal olarak da destekledik. Yatırım potansiyelimize inanan, Türkiye’deki yatırım fırsatlarından istifade etmek isteyen herkese kapılarımızı sonuna kadar açtık, açmayı sürdüreceğiz.”
Mali disiplin sürecek
Son birkaç yıldır teşvik edilen bireysel tasarrufların artırılmasına yönelik ilave adımları daha ileriye taşıyacaklarını ve bu süreçte mali disiplinden asla taviz verilmeyeceğini kaydeden Erdoğan, “İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olması yönünde bugüne kadar belli bir aşamaya getirdiğimiz çalışmalara da hız kazandıracağız” dedi.
BÜYÜK RESME BAKILMALI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konferansta yaptığı konuşmada son 2 ayda bütçe disiplini açısından çok önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” ifadelerini kullandı.
ÇOK DAHA İYİ DURUMDA
Spekülasyonlara ve dedikodulara değil, gerçek resme bakılması gerektiğini vurgulayan Bakan Albayrak, Türkiye’ye ilişkin dört önemli ölçütün bu resmin önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirtti. Albayrak, Türkiye’nin kamu, hane halkı, banka ve özel sektörün borçlarından oluşan bu dört ölçütte, diğer yükselen piyasalar ve dünya geneliyle kıyaslandığında çok daha iyi durumda olduğunun altını çizdi.
Teknoloji firmalarına davet
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da Amerikalı teknoloji firmalarını Türkiye’deki fırsatları değerlendirmeye davet ederek “Ben Türkiye’de daha çok Amerikan şirketi ve yatırımı görmek istiyorum” diye konuştu.