TOGG piyasaya ne zaman çıkacak? Yerli otomobil TOGG özellikleri nelerdir?

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un tanıtımı 2019 yılından yapılmıştı. 5 modelde üretilmesi planlanan TOGG ne zaman çıkacağı araba hakkından bilgi sahibi olmak isteyenler için önem arz ediyor. Yerli ve milli otomobil TOGG için Bursa Gemlik'te fabrika temelleri atılmıştı.

TOGG piyasaya çıkış tarihi araç hakkından bilgi sahibi olmak isteyen pek çok kişinin ilgisini çekiyor. 200 ve 400 beygir gücünde üretilecek olan TOGG, diğer elektrikli araçlara göre daha hızlı şarj etme özelliğine sahip olacak.

YERLİ OTOMOBİL TOGG NE ZAMAN ÇIKACAK?

Yerli aracın üretileceği fabrikanın yapımının 2021 senesinde bitmesi durumunda aracın üretiminin 2021 itibariyle başlayıp 2022 tarihinde ilk serisinin tamamlanması bekleniyor. Yerli araçların üretiminin yapılacağı fabrikanın yapımı ise Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetlere ait alan üzerinde devam ediyor. Fabrikanın arazi üzerinde 1 m²’lik alan üzerinde yer alması planlanıyor.

Fabrikanın tamamlanması sonrası başlayacak üretimle ilk olarak ön sipariş araçların üretimi yapılacak ve ön sipariş veren kişilere üretilen araçları teslim edilecek. Araç için ön sipariş veren isimler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da bulunuyor. Ayrıca yapımı devam eden fabrikanın yapımının tamamlanmasında sonra fabrikada 4323 kişinin istihdam edilerek üretimin başlaması planlanıyor.

Üretilecek ilk yerli araç modelinde ise %51 oranında tamamen yerli parçaların kullanılması düşünülüyor. Bu kullanımda başarılı olunması durumda ise yerli parça kullanımının %68’e çıkarılması planlanıyor. Yerli araçlarda bataryanın çalışmasını sağlayacak pillerin üretimi ise Zorlu Holding tarafından yapılıyor.

TOGG GENEL ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Togg otomobil Türkiye’nin ilk yerli ve tamamen elektrikli aracı olma özelliğine sahiptir. Yerli otomobil özellikleri Aracın dahil olduğu sınıf ise orta sınıf c segmentli elektrikli otomobil sınıfıdır. Prototipleri tanıtılan modelleri Suv ve Sedan modelleridir. Suv modeli 5 kapılı Sedan modeli ise 4 kapılıdır. Araçlar 3.seviyede otonom sürüş özelliğine sahiptir.

OTOMOBİLİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Türkiye Otomobil Girişim Grubu’nun çalışmalarıyla üretilen otomobilin en çok teknik özellikleri merak ediliyor. Tanıtımı yapılan otomobilin bilinen teknik özellikleri şunlardır;

Araç gücünü lityum iyon pillerden alıyor.

150 kw’lık çift motor gücünü üzerinde barındırıyor.

Aracın 2 çeker modeli 200 beygir gücünde ve saatte 100 km’ye 7,6 saniye de çıkabilme özelliği bulunuyor.

Aracın 4 çeker modeli ise 400 beygir gücünde ve saatte 100 km’ye 4,8 saniyede çıkabilme özelliği bulunuyor.

Tamamen elektrikli bir araç olduğu için araç elektrikli motorla çalışıyor ve motoru şarj edilebilme özelliğini taşıyor. Şarj edilebilme 30 dk içinde %80 oranında olduğu biliniyor.

Sürekli internete bağlı kalabiliyor.

Araçta 7 standart hava yastığı ve 2 opsiyonla hava yastığı bulunuyor.

Aracın 300 ve 500 km sürüş menzilini sağlayacak 2 pil çeşidi bulunuyor.

Tamamen dolu bataryayla 300 ile 500 km aralığında sürüş menzili bulunuyor. Bataryanın dolumu ise 30 dk içinde gerçekleşiyor. Ayrıca batarya dolumu 60 tl oluyor. Bu da aracın 500 km yol için 60 liralık yakıt tüketimi yapmasını sağlıyor.

Aracın 500 litrelik bagaj hacmi bulunuyor.

Aracın ayrıca otomatik dur kalk yapabilme özelliği bulunuyor. Bu sayede sürücülerin direksiyon kontrolüne gerek kalmıyor.

Akıllı ev sahiplerinin araçla bağlantı kurabilecekleri özellikler araçta yer alıyor.

Yerli araç elektrikli olmasından dolayı sıfır emisyonlar çalışıyor. Bu sayede de çalışması sırasında çevreye bir zarar vermiyor.

Aracın maksimum sürüş hızının ise 180 km/s olduğu biliniyor.

Yerli araçla ilgili üretici grup tarafından açıklanan teknik özellikler arasında bu özellikler yer alıyor. Seri üretime geçilmesiyle de bilinmeyen detayların ortaya çıkacağı düşünülüyor.