Yerli otomobil fiyatları ne kadar, kaç lira? merak ediliyor. Yerli otomobil özellikleri nedir? Yerli otomobil tanıtımı 27 Aralık Cuma günü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Tanıtım Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde yapıldı. TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, yerli otomobilin özelliklerini ve üretim sürecini anlattı. Detaylar haberimizde sizlerle.
YERLİ OTOMOBİLİN FİYATI NE KADAR OLACAK?
TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, yerli otomobilin özelliklerini ve üretim sürecini anlattı. Karakaş "2 sene sonrası için fiyat vermek doğru olmaz. Bu otomobil kimden pazar payı alır diye düşünüp ona göre fiyat belirlenecektir.
Yurt dışından otomotiv sektöründe söz sahibi arkadaşlarım kendi aralarında "Bakın Türkiye'de neler oluyor" diye birbirlerine mesajlar atmışlar...
Uçtan uca bir geniş bir ekran alanı var. Sürücü ve yolcu için ekranlar mevcut. Ortada ise kumanda merkezi olarak kullanılacak bir panel var. Ön konsol uçak panelini anlatıyor. Avrupa'da bu tarz bir tasarı bir ilk. Aracın içi çok geniş.
Bizi saran güçlü kuvvetli bir iç tasarım var. Kendinizi güvende hissetmenizi sağlıyor. Otomobilde en beğendiğim özellik. Dışarıdan yalın olan otomobilin içinden teknoloji fışkırıyor.
Bu araç pazara çıktığı zaman güvenlik açısında en üst seviyede olması lazım. Savunma sanayiide mükemmel mühendislerimiz var. Helikopteri modelleyen arkadaşlar bu aracı da modelliyor. Biz büyük bir ekibiz.
Murat Günak, Türk çizgilerini Avrupa ile birleştiren fikirleriyle bize çok yardımcı oldu. Ekibimiz Türk mühendisleri ve Türk tasarımcılarıyla çalışan bir tasarım eviyle sürekli irtibat halindeydi.
3 tasarım evinden Pininfarina'yı seçtik. Bizim ekibimizle birlikte çalıştılar. Yani sipariş verip aracı almadık. Fikri mülkiyet hakkı Türkiye'de fazlaca bilinmiyor. Fikri mülkiyet hakkı sizin ise, tasarım ve üretim süreçleri fark etmez, araç ticari olarak sizindir. Aracın motorundan tasarımına kadar her şey bizimdir. Mühendislik bizimdir azami olarak da destek alıyoruz. Bu da rekabet için olması gerekendir." dedi.
MARKA ADI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?
TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, "Önümüzdeki senenin ortasında markanın adı belli olacak. Önemli olan markanın bütün DNA'sını yansıtan bir marka ismi olmasıdır.
Tasarımdaki çizgiler araçları daha güçlü ve iri gösteriyor. Prestijli ve yalın bir tasarıma sahip...
2022 sonuna doğru aracımızı çıkardıktan 18 ay sonra sedanımızı çıkarmak istiyoruz. Önce SUV pazara sunulacak. Diğer modeller kademeli olarak piyasa çıkarılacak." ifadelerini kullandı.
İŞTE TÜRKİYE'NİN YERLİ OTOMOBİLİ
YERLİ OTOMOBİL TANITIMI AÇIKLAMALARI
Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
''Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Yıllardır Türkiye'nin kendi otomobilinin üretmesi gerektiğini hep dile getiririz.
''100'ÜN ÜZERİNDE TÜRK MÜHENDİS GECESİNİ GÜNDÜZÜNE KATTI''
Bu süreçte sessiz ama derinden gidildi. Bu iş için 100'ün üzerinde Türk mühendis gecesini gündüzüne kattı. Bugün ön gösterim araçlarını söz verdiğimiz gibi ilk kez sizlerle paylaşıyoruz. Bu mekanı da özellikle seçtik. Burası Türkiye'nin Bilişim Vadisi. Biz bu tarihi günde iki mega projesi aynı anda hayata geçiriyoruz.
Hayalimiz tasarımcı ve mühendislerimizin emekleriyle yoğrulan,milli teknolojilerle üretilen, dünyaya adımızı duyuracak otomobile sahip olmak. Türkiye'nin yerli ve milli otomobil arayışı yeni değildir yaklaşık 60 yıldır bu hayalin peşinde koştuk. 'Devrim'in hikayesi aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kabusa dönüştürüldüğünün de hikayesi. 'Devrim' otomobili için harekete geçildiğinde Türkler otomobil üretemez diye kampanya başlatılıyor.
''DEVRİM'İN ÖNÜNÜ KESMEYİ BAŞARDILAR DEVRİN OTOMOBİLİNİN ÖNÜNÜ KESEMEYECEKLER''
Kayseri'deki uçak fabrikasına sipariş verilmesine, dışarıdan alınan siparişlerin ihraç edilmesine engel olan zihniyet bugün yine faaliyette. Kaybettiğimiz 65 yılın hesabını sormayı da milletimize bırakıyorum. Bu millet yapar. Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar ama şimdi yaptığımız devrin otomobilinin önünü inşallah kesemeyecekler. Devrim otomobilinin yolda kalmasını, projeyi boğma kampanyasına çevirenler, aynı şeyi yapmaya çalışacaklardır. Ama izin vermeyeceğiz.
ERBAKAN'I YAD ETTİ
Ülkemizin ilk motor fabrikası teşebbüsünü başlatan sanayileşme fikrinin yılmaz savunucusu Necmeddin Erbakan Hocamızı rahmetle minnetle yad ediyorum.
ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ
Asgari ücret rakamlarının ülkemize çalışanlara hayırlı olmasını diliyorum. İş başına gelirken söz verdik; 'İşçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz.' Şimdi de enflasyonun 3-4 puan üstünde belirleyerek yola devam ediyoruz. Bu çark dönecek. Bu çarkın dönmesi için hesabı kitabı ona göre yapacağız. Enflasyonun 3 puan üzerinde yüzde 15 olarak yapılan artış sonucunda asgari ücret 2002'ye göre yüzde 154 düzeyinde yükselmiş bulunuyor.
Türkiye artık yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, bunları geliştiren, üreten ve tüm dünyaya ihraç eden bir ülke haline geldi. (Osmangazi Köprüsüne karşı çıkanlar) Bunlar sandalla karşıdan karşı geçmeye alışmışlar. Biz Körfezi dolaşarak değil, daha kestirme köprülerimizi yapalım, buralardan süratle İzmir'e ulaşalım.
''YAZILIMCI SAYIMIZI 500 BİNİN ÜZERİNE ÇIKARACAĞIZ''
Yazılımda sıçramayı burada yaşayacağız. Yazılımcı sayımızı 500 binin üzerine çıkaracağız. Gemlik'te silahlı kuvvetlerimzie ait olan büyükçe yerimiz var.
''FABRİKA GEMLİK'TEKİ TSK ARAZİSİ ÜZERİNDE KURULACAK''
Yaklaşık 4 milyon metrekarelik alanın 1 milyon metrekaresini buraya tahsis edeceğiz fabrikamızın orada yapımına başlayacağız. Atılan adım için kimseden lisans icazet almıyoruz. Oyunun kurallarını artık biz koyuyoruz. Suriye'de Libya Türkiye arasında biz koyuyoruz.''
TOGG CEO'SU GÜRCAN KARAKAŞ PROJEYİ ANLATTI
İşte Karakaş'ın açıklamaları:
Türkiye'nin özlemini giderme amacıyla çıktığımız yolda hayallerimizi bir adım ileriye taşıma üzere otomobilden daha fazlasını yapmak üzere söz verdik, önce kendimize sonra sizlere. Bugün sizlere geldiğimiz noktayı anlatmak izah etmek istiyoruz.
Dünyada otomotiv ile ilgili kurallar değişiyor. Otomobilimiz akıllı bir cihaza dönüşmekte, otomobil yeni bir yaşam alanı olarak kullanılabilmekte.
Artık nesnelerin internetiyle bağlantılı otomobiller, otomobilin kendisinin internetli olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Şehirlerimiz, evlerimiz, fabrikalarımız akıllandıkça otomobillerimiz bir yaşam alanına, her birinin iç içe girdiği bir alana dönüşüyoruz. Bu nedenle biz diyoruz ki, doğru zamanda yola çıktık. Bize soruldu geç kalmadınız mı? Artık eskiden olduğu gibi büyükler değil, çevik olan, yaratıcı olan, işbirlikçi olan ve kullanıcıyı faaliyetlerin merkezine koyan şirketler, organizasyonlar başarılı olabiliyor.
TÜRKİYE'YE AİT KÜRESEL BİR MARKA
Bizim yola çıktığımızda iki hedefimizi olmazsa olmaz olarak belirledik. Birincisi fikri sinai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye'ye, Türkiyemize ait küresel bir marka olarak, bunu yaparken teknolojinin en güncelini yeni neslini kullanmak. Biraz önce de söylediğimiz gibi, doğuştan elektrikli bir otomobil geliştirmek. Nesnelerin internetiyle başından planlayarak akıllı bir cihaz olarak düşünmek ve küresel rekabet etmek.
5 YIL İÇİNDE 5 FARKLI MODELİMİZ OLACAK
Marka isimlendirmesini önümüzdeki senelerde yapacağız. Dünyanın en büyük segmenti olduğu için SUV modelini seçtik. 15 yıl içinde 5 farklı modelimiz olacak. Segmentinde en uzun aks mesafesine sahip. Odağımızda özgün teknoloji tasarımları var. Tek şarjla 500 KM'lik menzile sahip.
HİSARCIKLIOĞLU: LİSANS SATACAĞIZ
TOGG Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında şunları kaydetti: "Bu sefer Allah'ın izniyle başaracağız. 2017 Mayıs'ında Cumhurbaşkanımıza söz verdik. Dalga geçtiler. 2018 Haziran'da şirketi kurduk, güldüler. Daha yolumuz uzun ama bugün buradayız. Bu 82 milyonun gururu. Markası bizim olacak, tasarımı bizim olacak. Lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız. 15 yılda en az 22 milyar lira yatırım yapılacak. En az 3,5 milyar lira sermaye taahhüdü veriliyor. 2021’de fabrikamızı tamamlayacağız. 2022’de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak. Ezberleri bozacağız. "
YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ
Akşam gazetesinden Sümer DEMİRCİLER’in konu ile ilgili özel haberi aşağıda yer alıyor:
C sınıfı SUV aracın paylaşılan son görüntülerinde, ortaya yerleştirilmiş bataryası, ön ve arkada iki elektrik motoru ve yan silueti ortaya çıktı.
ÇİFT MOTORLU 4X4
Ağırlık dağılımını iyileştirmek için bataryası tabana yerleştirilen otomobilde, bu sayede yol tutuş özelllikleri de iyileştirilmiş. Ön ve arkadaki elektrik motorlarıyla Türkiye’nin otomobilinin 4x4 sistemine sahip olacağı ortaya çıktı. Çekiş sistemi ve yerden yüksek yapısıyla elektrikli SUV zorlu yollarda da ilerleyebilecek. Otomobilin yan görünüşüne bakıldığında modern ve şık hatları da dikkat çekiyor. Boyutları ve mücadele ettiği sınıfı dikkate alındığında 5 kişi için rahat bir yolculuk sunacak otomobilin bagaj hacmi 500 lt’yi eçebilecek.
MENZİLİ 500 KİLOMETRE
Daha önce dolu bataryayla menzili 500 km’ye kadar uzayacağı açıklanan aracın dolum süresi ve batarya ömrüne ilişkin açıklama bugün yapılacak.
KOKPİTTE BOYDAN BOYA LED EKRAN
Türkiye’nin otomobilinin gösterge panelinde okunan 120 km’nin nerede yapıldığı da Osmangazi Köprüsü üzerinde paylaşılan görüntülerde ortaya çıktı. test edildiği de ortaya çıktı.
Otomobilin direksiyon simidinde dikkat çeken TG harfleri, TOGG’nun kısaltmasına göndermeler yapıyor. Türkiye’nin otomobilindeki iç tasarım detayları arasında, kokpiti boydan boya sarmalayan geniş ekran dikkat çekiyor. Sürücü kadar yolcuların da ihtiyaç duyabileceği bilgilerin gösterileceği ekran, günümüz modern tasarımına son derece uygun. İlerleyen dönemde otonom kullanıma uygun olacağı düşünüldüğünde, ekrana çok iş düşeceği de açık.
RAKİPLERİ KISKANDIRACAK
İç mekanında son derece modern ve şık hatları dikkat çeken otomobilde en ince ayrıntıların düşünüldüğü görülüyor. İşte Türkiye’nin otomobilinin ortaya çıkan iç mekan ayrıntıları...
• Sürücü odaklı kokpit tasarımı
• Üç kollu deri kaplı etli direksiyon simidi
• Yüksek malzeme ve işçilik kalitesi
• Kapı içlerine yerleştirilmiş geniş hoparlör ve gelişmiş müzik sistemi
• Mavi LED iç aydınlatma ışıkları
• 10 inç ve üstü ebatlı sınıfının en geniş dokunmatik bilgi ekranı
• Geniş gösterge tablosu ve ikinci bilgi ekranı
• Deri döşeme yüksek kaliteli koltuklar
• Şık havalandırma ızgaraları
• Küçük ve ergonomik tasarlanmış metal kumanda kolu
• Yumuşak ve kalite hissini yükselten kokpit kaplamaları.
YERLİ OTOMOBİL NEREDE ÜRETİLECEK?
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak ve proje bazlı devlet yardımı verilecek.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından komple yeni yatırım olarak inşa edilecek tesisin öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olacak.
Yatırımın süresi ise başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019'dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi.
Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek.
Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek ve bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak.