1
YELDA GÖKDAĞ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’nin ilk yerli otomobilinin üretimi için harekete geçen kamu-özel işbirliği, üretimi gerçekleştirecek şirketin teknik ve mali fizibilite etüdünü tamamlamada son aşamaya geldi. Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye ile özdeşleşmiş bir marka oluşturacağız. Fransa Renaut, Almanya Mercedes ile tanınıyorsa, ‘Türkiye’ denince de akla o marka gelecek” diye konuştu. TBMM’de bir grup gazetecinin konuya ilişkin sorularına yanıt veren Bakan Özlü Türkiye’nin ilk milli otomobilinin dünya ölçeğinde markalaşma çalışmasını yürütecek CEO belirleme konusunda açıklamalarda bulundu.
PROJE MÜDÜRÜ ATANDI
CEO seçimi ve otomobili üretecek şirkete ilişkin fizibilite çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu belirten Bakan Özlü, otomotiv dünyasında küresel ölçekte tanınmış bir isme CEO’luk teklifi götürüldüğünü açıkladı. Bakan Özlü şöyle konuştu: ”Yerli otomobil üretimi için proje müdürünü atadık. Şu anda CEO seçme aşamasındayız. Küresel ölçekte başarılı olabilecek bu ismin kim olabileceğine yönelik bir araştırma da yaptık. Bu konuda süreç işliyor. Bu seçimde önceliğimiz, Türk olması ve uluslararası otomotiv piyasasında uluslararası bir başarı elde etmiş olması. Öyle bir aday da bulduk gibi… Kendisi çok başarılı, uluslararası otomotiv piyasasını bilen bir isim. Kendisine teklif de götürdük, kararını bekliyoruz. Bu konuda son aşamadayız, eli kulağında”
ONLAR ÖNDE BİZ ARKADA
Bu süreçte kamu özel işbirliğini sağlayan Ortak Girişim Grubu’yla da temas halinde olduklarını belirten Bakan Özlü, “Bu işbirliği modelinde, Ortak Girişim Grubu önde, biz arkadayız. Diğer türlü devlet otomobili olur ki; biz onu istemiyoruz. Özel sektör otomotivi olacak, onlar hangi otomobili satabileceklerse, o otomobili tasarlasınlar” dedi.
Özlü, CEO seçerken öncelikle Türk ve uluslararası başarı sahibi olmasına baktıklarını açıkladı.
Özel destek öne çıkıyor
Bu yatırımın Türkiye’ye kaç yılda geri dönüşünün sağlanacağı yönündeki soruya da yanıt veren Özlü şunları kaydetti: “Birkaç senaryo var. Birincisi mevcut devlet destekleriyle giderse ne kadar sürede döner, ikincisi devlet özel bir takım destekler tasarımlarsa ne kadar zamanda döner? İkincisinde daha erken bir geri dönüş oluyor. Bu konuda karar vereceğiz”
En az 3 model olacak
Özlü, yerli otomobilin üretiminde 3 ya da 5 model üzerinde durulduğunu kaydetti. Piyasaya tek otomobille girmenin yeterli olmadığını ve imaj açısından olumsuz olduğunu da belirten Özlü şunları kaydetti: “Daha önce söylemiştim bir araba tasarlamak 1 milyar dolarsa bunu marka yapmak 5 milyar dolar.”
İşte kulislerde konuşulan 3 isim
SÜMER DEMİRCİLER
Babayiğitler, yerli otomobilin ilk örneğini 2019’da, seri üretimini de 2021’de bitirmeyi hedeflerken kendisine teklif götürülen ve kararı beklenen CEO adayıyla ilgili olarak kulislerde 3 isim öne çıkıyor. Türkiye’nin otomobilinin üretiminde CEO görevini üstlenmesi beklenen isimler arasında Ali Pandır konuşulan adaylardan. Geçmişte Tofaş CEO’su olan Pandır, ardından Fiat İş geliştirme direktörlüğü yapmıştı. Son olarak Erdemir Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyordu. CEO’luk için teklif götürüldüğü düşünülen diğer bir isim Tarık Tunalıoğlu. Tunalıoğlu’nun Renault Bursa Fabrika Müdürlüğü dışında uluslar arası alanda da önemli deneyimi bulunuyor. Kulislerde konuşulan üçüncü isim ise ünlü Türk tasarımcı Murat Günak. Günak’ın Tasarımını yaptığı otomobiller arasında Mercedes SLK, Peugeot 206, Volkswagen Eos ve Golf GTI bulunuyor