Yerli ödeme sistemi 50 milyona koşuyor

Teknolojisi Türkiye'de geliştirilen yerli kart TROY, ilk yarıda 35 milyon kullanıcıya ulaşırken, yıl sonunda TROY logolu kart sayısının 50 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye'de her 8 TL'lik ödemenin 1 TL'si TROY'la yapılıyor.

Akşam Gazetesi

2016'da faaliyete geçen yerli kart TROY'a ilgi bu yılın ilk yarısında hız kazandı. TROY'un kullanımı ve kart sayısı yılın ilk 6 ayında önemli bir ivme kaydetti. TROY logolu kart sayısının 2023 sonu itibarıyla 25 milyona yükseldiğini hatırlatan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Ozan Deniz şunları kaydetti: "Bu yılın ilk yarısında bu rakam 10 milyon artışla 35 milyona çıktı. Temmuz sonu itibarıyla 9 milyonu kredi kartı, 19 milyonu banka kartı ve 8 milyonu ön ödemeli kart olmak üzere 36 milyon TROY logolu kart bulunuyor. Yılsonu hedefimiz bu rakamın 50 milyon çıkması."

CİRODAN 5 12 PAY ALIYOR

TROY kartlarla gerçekleşen alışverişlerin kartlı ödemeler ciro payının haziran ayı sonunda yüzde 12'yi aştığını anlatan Deniz, "Yani her 8 liralık kartlı ödemenin 1 lirası yerli kart TROY ile yapılıyor. Her geçen gün hem kart adetlerimiz artıyor hem de kullanım ciro payımız yükseliyor. Bu ivmeyi koruyarak bu yılın sonunda TROY'un ciro payını yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. TROY, dünyada gerek dijitalleşme anlamında gerekse de sunduğu hizmet çeşitliliği ve pratikliği açısından oldukça ileri seviyede bulunan Türk bankacılığının bilgi birikimi ve 35. yılına yaklaşan BKM'nin ödemeler alanındaki uzmanlık ve tecrübesiyle geliştirildi. Banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartların sağ alt köşesinde logosu yer alan TROY, alışveriş yapmayı ve ATM'den para çekmeyi sağlıyor.

FİNANSAL BAĞIMSIZLIK İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK

Ozan Deniz, güçlü altyapısıyla TROY'un; bugün Türkiye'nin her noktasında yaygın ve aktif olarak kullanıldığını ve yurtdışında geçerliliğini her geçen gün artırdığını ifade etti. Şu anda yurtiçinde gerçekleşen kartlı ve dijital ödemelerin tamamının TROY altyapısıyla gerçekleşebildiğine dikkat çeken Ozan Deniz, "Dolayısıyla TROY kullanımıyla bu işlemlerin gerçekleşmesi için ödenen şema ücret ve komisyonlarının yine ülkemizde kalmasını sağlayabiliyoruz. Finansal bağımsızlığımız, bankacılık sektörümüzün öngörülebilirliğini artırma, maliyet optimizasyonunu sağlama ve vatandaşlarımıza gururla taşıyacakları milli kart markasını en nitelikli halde sunma prensipleri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

100 MİLYON LİRA ÜLKEDE KALDI

TROY ile 100 milyon TL'lik bir meblağın ülkemizde kalmasını sağladıklarını anlatan Deniz sözlerini şöyle tamamladı: "Gelişimimiz sürdükçe bu faydanın katlanarak artacağını söyleyebilirim. Hedefimiz ise 3-5 yıl içerisinde kart adedinde ve ciro hacminde liderliğe ulaşmak. Bu hedefimize ulaştığımızda ülkemiz ekonomisine sağlayacağımız katkı milyarlarca TL ile ifade edilecek. Bu hedefe ulaşmak için devlet yöneticilerimizin ve ekonomi yönetimimizin güçlü desteği bulunuyor. Gerek kamu bankalarımızla gerekse de özel bankalarla ve finans kurumlarıyla omuz omuza çalışıyoruz."