Yerli hibrit ayçiçeğinde yüksek verim

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Toruk, Trakya'da ekilen ve kuraklıktan daha az etkilenen yerli hibrit ayçiçeğinde verimin üreticileri sevindirdiğini belirtti.

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, Trakya'da ekilen ve kuraklıktan daha az etkilenen yerli hibrit ayçiçeğinde verimin üreticileri sevindirdiğini belirtti. Trakya'da 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekarda yerli yağlık ayçiçeği ekimi yaptığını ve hasadın bir haftaya kadar tamamlanacağını söyledi.

Aşırı hava sıcaklığı nedeniyle ayçiçeği üreticilerinin bu yıl sorun yaşadığını belirten Toruk, "Trakya'da kuraklıktan dolayı bazı bölgelerde yüzde 70 verim kaybı oldu. Erken ekim yapılan yerlerde verim kaybı yüzde 100'ü buldu. 240-270 kilo verim alınan yerlerden 80 kilo verim alanlar oldu" dedi. Trakya'da üretilen yerli hibrit ayçiçeklerinden alınan verimin ise sevindirici olduğuna işaret eden Toruk, "Kuraklık ve sıcaklıktan etkilenen bölgelerde verimler 80 kilolardayken, yerli çeşidin ekildiği yerlerde 130-140 kilolarda verim alınıyor" diye konuştu.

KURAKLIK ETKİLEMEDİ

Yerli ayçiçeği çeşitlerinin, kuraklık döneminde kendini ispatladığını belirten Toruk, "Ortalamanın üzerinde verim verdi. Trakya, Türkiye'deki ayçiçeği üretiminin yüzde 40'ını karşılıyor. Şu anda Trakya'da 60 bin dekar alanda yerli ayçiçek ekimi yapılıyor" dedi.