Yerli hava trafik sistemi ABD'de görücüye çıkıyor

DHMİ ve Hava Kuvvetleri’nin kullandığı Onur Mühendislik’in hava trafik kontrolünde dışa bağımlılığı sonlandıran sistemi, ABD Federal Havacılık Kurumu’ndan (FAA) davet aldı. 

Miray ÇİMEN

Havaalanlarında trafik kontrolünde kullanılan ses haberleşme, ses kayıt ve telsiz sistemleri ilk kez uyumluluk testine giriyor. ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) tarafından düzenlenen ve dünyada söz sahibi firmaların davet edildiği etkinlikte Türkiye’yi DHMİ ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının kullandığı sistemlerin üreticisi olan Onur Mühendislik temsil edecek. ABD Savunma Bakanlığı ile EUROCONTROL’ün de izleyici olarak yer alacağını etkinlik, yerli ve milli sistemin ihracatı için zemin de oluşturacak. Onur Mühendislik Genel Müdürü Noyan Dede, benzer sistemlerin dünya genelindeki üretici sayısının 4-5 şirketle sınırlı olduğunu belirterek, “Türkiye’deki ihalelerdeki yabancı bağımlılığını kırdık ve bu ihtiyaçların yerli ve milli çözümlerle karşılanmasını sağladık. Yeni görevimiz ise bu sistemleri yurt dışına da pazarlayarak ülke ekonomisine destek olmak” dedi. 

29 NİSAN’DA BAŞLIYOR

29 Nisan’da Atlantic City’de başlayacak ve 10 Mayıs’a kadar sürecek “İnternet Protokolü Üzerinden Sesli İletişim Birlikte Çalışabilirlik” testlerinde dünyada söz sahibi üreticiler, ses haberleşme, ses kayıt ve telsiz gibi ürünlerini birbirleriyle uyumluluk testine sokacak. Noyan Dede, “Hava trafik kontrol ve yönetiminde kullanılan ses haberleşme, ses kayıt ve telsiz sistemleri olmak üzere üç ayrı ürün grubu var. Havalimanları için bu sistemlere yönelik tedarik gerçekleştirilirken, bu üç ürün grubu farklı firmalardan alınabiliyor. Bu yüzden de farklı bileşenlerin sorunsuz çalışabilmesi için birlikte çalışabilirlik ve standardizasyon ön plana çıkıyor” şeklinde konuştu.  

Firmalar arası ‘uyum’ aranacak

FAA’nın “kendimiz ayrıca bir standardizasyona gitmeyeceğiz. EUROCONTROL standardı bizim için yeterli” dediğini hatırlatan Dede şunları söyledi: “Fakat FAA, üreticilerin birlikte çalışabilirliğini görmek istiyor."