ÖZGÜL ÖZTÜRK
ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES (Consumer Electronics Show 2025), 150 ülkeden 141 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük şirketlerinin son teknoloji ürünlerinin sergilendiği fuara Türkiye'den de birçok girişimci firma çıkarma yaptı. Türkiye'de teknoloji girişimciliğini geliştirmek, yaymak ve globalleştirmek adına çalışmalar yürüten İTÜ ARI Teknokent'in 34 girişimi, CES 2025'e katıldı. Girişimlerden bazıları Türkiye pavilyonunda ürün ve teknolojilerini katılımcılarla buluştururken globalleşen ileri aşama girişimler ise teknolojilerini kendi stantlarında tanıttı.
ATIKTAN ENERJİ ÜRETİYOR
İTÜ Arı Teknokent aracılığıyla fuara katılan ve ziyaretçilerden büyük ilgi gören girişimler arasında şunlar yer alıyor: Küresel ısınmayı azaltmak için atık suları ve baca gazlarını arıtarak mikroalglerden biyoyakıt ve kimyasal üretimi yapan Algae Biodiesel, sözleşme ve belge süreçlerini dijitalleştiren CopeTract, Yerli elektrikli scooter üreticisi Hergele, kauçuk bazlı atıklardan termo-kimyasal yöntemle değerli ham maddeler ve elektrik enerjisi elde eden Laska, yapay zekâ destekli kan analiz yazılımı geliştiren Nevasoft, tekne ve gemilerin karaya çıkartılmadan su altında temizlik ve bakımını yapan insansız su altı robotları üreten Remora, elektrikli, çevreci, otonom sürüş destekli ve paylaşımlı su üstü mobilite araçlar geliştiren Sutech, gıda ve tarım ürünlerini bozulmadan ilk günkü tazeliğinde tutan doğal koruyucular geliştiren Nanomik.
PARKİNSONLULAR İÇİN GİYİLEBİLİR CİHAZ
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) de bünyesindeki 4 girişimle fuara katıldı. Bu girişimler arasında yer alan şirketlere donanım ve yapay zekâ çözümleri sağlayan Tosso, yapay zekayla sağlık metinlerini analiz eden Meditechlabs AI, parkinson hastalarında görülen "donma fenomeni" semptomunu durduran giyilebilir tıbbi cihaz üreten Interrupt Engineering, alışveriş deneyimini otomatikleştiren Pixselect, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
BULUT TABANLI MALİYET TAHMİNİ
Türk Telekom'un, yenilikçi teknoloji girişimlerini desteklemek ve girişim ekosisteminde değer yaratmak için kurduğu TT Ventures PİLOT girişim hızlandırma programı girişimleri de CES 2025'te Türkiye'nin yenilikçi vizyonunu uluslararası arenada sergiledi. Bu kapsamda fuarda; yapay zeka destekli müşterinin sesi platformu Artiwise, bulut tabanlı perakende teknolojileri platformu egaranti, tedarik zinciri alanında bulut tabanlı maliyet tahminlemesi yapan Costifier, enerji çözümleri kapsamında yeni nesil karbon azaltım hizmetleri sunan Some Carbon, GEN AI alanında yapay zeka ve kitle kaynaklı veri platformu Coone ve eğitim teknolojileri alanında sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik platformu Nara, yerli teknolojilerini katılımcılara ve yatırımcılara tanıtma fırsatı buldu.
OTONOM MOBİL ROBOTLAR ÜRETİYOR
Geleceğin stratejik alanlarında derin teknoloji girişimleri ve Ar-Ge firmalarına destekler sağlayan Teknopark İstanbul ve bünyesindeki 4 Ar-Ge firması da CES 2025'te yer alarak çalışmalarını sergiledi. Teknopark İstanbul standında; gömülü sistem teknolojileri geliştiren Andasis, depo yönetiminde iş gücüyle uyumlu çalışabilen otonom mobil robotlar (AMR'ler) geliştiren Bottobo Robotics, üretim süreçlerini iyileştirmeyi hedefleyen robotik otomasyon ve görüntü işleme teknolojileri alanında uzmanlaşan Eurobotik ile hücresel yayın mesajlaşma sistemiyle bugün 60 milyon aboneye hizmet veren İstlink yer aldı.