Yerli gaz 23 kuyudan Türkiye'ye dağılıyor

Dünyanın en hızlı geliştirilen projelerinden biri olan Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretim 23 kuyuda 2.7 milyon metreküpe geldi. Hedef, günde 40 milyon metreküp gaz çıkararak 15 milyon haneye ulaştırmak.

Karadeniz gazı, 2020 yılındaki keşif sonrasında 3 yıldan kısa bir süre içerisinde karaya getirilerek geçen yıl sisteme verilmişti. 1 yıldır konutlarda kullanılan yerli Karadeniz gazı Sakarya Gaz Sahası'nda 23 kuyudan sağlanırken bir taraftan da Karadeniz başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok noktasında doğalgaz arama çalışmaları devam ediyor. Dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte yerli doğalgazın sisteme verilme noktası olan Zonguldak'taki Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ve Filyos Limanı'nda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretimin 23 kuyuda 2.7 milyon metreküpe ulaştığını bildirdi.

170 KİLOMETRE MESAFE

En kısa zamanda bu üretimi 10 milyon metreküpe akabinde de nihai olarak günlük 40 milyon metreküpe çıkarmak ve 15 milyon haneye doğalgazı buradan tedarik etmeyi hedeflediklerini belirten Bayraktar, şunları söyledi: "Sakarya Gaz Sahası, dünyanın en hızlı geliştirilen projelerinden biri oldu. 170 kilometre mesafeden gazı taşıyoruz. Buradan da Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) sisteminden evlerimize, tüketicilerimize ulaştırıyoruz. İnşallah projeyi önümüzdeki süreçte daha da hızlandırmak suretiyle milletimizin, memleketimizin, sanayimizin, evlerimizin ihtiyacı olan doğalgazın önemli bir kısmını buradan sunmuş olacağız. Filyos, Türkiye'nin doğalgaz üssü haline geldi."

DEV LOJİSTİK MERKEZ

Filyos Limanı'nın Türkiye'yi daha ileriye götürecek dev bir lojistik merkezi projesi olduğunu belirten Abdulkadir Uraloğlu da "Limanı; aynı anda13 geminin elleçlemesini yapabilecek yıllık 25 milyon ton kapasiteye sahip olarak 14 ve 19 metre derinliğindeki rıhtımlarıyla büyük tonajlı gemilere hizmet verecek.Limanda 2 bin 450 metre ana 1370 metre de tali dalkıran var. Toplam 3 bin metrelik iki de rıhtım bulunuyor" diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ DOĞALGAZDA TİCARET MERKEZİ YAPACAK ADIM ATILDI

Enerji alanında düzenlemeler içeren yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenerek, Türkiye'nin doğal gazda ticaret merkezi olma hedefleri çerçevesinde hem yerli üretim doğal gazın hem de farklı kaynaklardan ithal edilen veya ithal edilecek doğal gazların ülkede sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesi hedefleniyor. 10 yıllık süresini bitiren lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesisler, katkı bedeli olarak ödeyerek lisanslı üretim faaliyetine geçebilecek.

Yasayla enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi, enerji ve/veya karbon yoğunluğunun veya spesifik enerji tüketimin azaltılmasıyla ilgili uygulamalara yönelik usul ve esaslar belirleniyor. Buna göre, enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, bedellerinin en fazla yüzde 30 oranında desteklenecek.