Yerli elektroşok cihazı ihracata hızlı başladı

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Danimarkalı Christian Eriksen'in sahadaki hızlı müdahaleyle kurtarılması acil durumlar için geliştirilen tıbbi cihazların önemini ortaya koydu.

ASELSAN'ın sağlıktaki ilk ürünlerinden biri ani kalp durmalarına karşı geliştirilen Otomatik Eksternal Defibrilatör oldu. İtalya ve Fransa'ya ihracat gerçekleştiren, birçok ülkeden yeni talepler alan ASELSAN, ilk yardım görevlilerinin eğitiminden başlayarak Türkiye'deki cihaz ihtiyacını da yerli ürünlerle karşılamayı hedefliyor. ASELSAN İş Geliştirme Yöneticisi Nil Ateş, "Kalbe ilk 2-6 dakika arasında müdahale edilmesi gerekiyor" dedi.

ÜLKELERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Ateş, uygulamaların ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini anlattı. Herkesin kullanabildiği, bu konunun regülasyonlarla desteklendiği ülkeler bulunduğunu dile getiren Ateş, Türkiye'de ise uygulamanın ilk yardım eğitimi alan kişilerce gerçekleştirilmesinin beklendiğini söyledi.

ÖZEL TAKİP SİSTEMİYLE İZLENİYOR

Nil Ateş, bu cihazların özellikle ABD ve Avrupa'da yoğun olarak kullanıldığını söyledi. Cihazların özel takip sistemleriyle takip edildiğini belirten Ateş, "Ülkede nüfus başına oranlayanlar, iş yerlerindeki yoğunluğa ya da kalabalıkların geçiş noktalarına oranlayanlar var" dedi.