Yerli e-ticarete teşvik

Tüketicilerin korunmasına yönelik yeni yasa, yerli e-ticaret platformlarına ihracatta destek sağlayacak. Ayrıca bu yasayla yerli şirketlerin küresel e-ticaret firmaları karşısında rekabet gücü de korunacak.

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa haksız ticari uygulamalara dönük cezaları artırırken, yerli e-ticaret platformlarına da önemli bir teşvikin yolunu açtı. Yasaya göre; yurtiçinde yerleşik pazaryerlerinin rekabet gücünün artırılarak yurtdışı menşeli pazaryerlerine karşı korunması, istihdam seviyesinin artırılması ve ihracat artışına hız kazandırılarak daha çok işletmenin ihracata yönelmesinin sağlanması amacıyla destekleyici tedbirler alınacak.

KOBİ'YE DESTEK

Yerleşik olmayan yabancı e-ticaret platformları; Türkiye'deki Kurumlar Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi, Dijital Reklam Stopajı ya da ETK kapsamındaki yükümlülüklere taraf olmadığından, bu vergileri ödeyen yerli firmalara karşı orantısız rekabet avantajına sahip. Yapılan yasayla, e-ticaret platformlarının ihracata sağladıkları katkıya oranla belirlenen iyileştirmelerden yararlanması öngörülüyor. 2028'de Türkiye ihracatının 375 milyar dolar, e-ihracatının ise 37.5 milyar dolar seviyelerini göreceği tahmin edilirken, Meclis'te yapılan kanun değişikliğinden yerli e-ticaret platformları aracılığıyla ihracat yapan tüm esnaf ve KOBİ'lerin de olumlu etkilenmesi bekleniyor.

Yasayla, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetlerinin yanı sıra yüksek teknoloji yatırımlarının teşvik edilmesi amacıyla da yardımcı olunacak. Pazaryerlerine verilecek ihracat muafiyeti ile e-ticaret sektöründe 10 milyarlarca dolarlık hacmin tetiklenmesi bekleniyor.

TÜKETİCİ CEZALARI AĞIRLAŞTI

Reklam ve haksız ticari uygulamalar hakkında verilen idari para cezalarının yetersiz kalması nedeniyle caydırıcılığın artırılarak tüketicilerin korunabilmesi amacıyla düzenleme yapıldı. Haksız ticari uygulamalar hükmünde yer alan yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında haksız ticari uygulamanın '3 aya kadar tedbiren durdurulması' veya 'tedbiren durdurulması' yaptırımı ya da '60 bin liradan 600 bin liraya kadar idari para cezası' verilecek. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600 bin liradan 6 milyon liraya kadar uygulanacak. Aynı cezalar ön ödremeli konut satışında da geçerli olacak. Ön ödemeli konut satışı bildirimlerindeki usulsüzlüklerde 6 milyon lira, diğer satış usulsüzlüklerinde 1 milyon lira ceza uygulanacak.