Yerli baz istasyonu ULAK tüm Türkiye’yi bağlayacak 

3.5 yıl süren çalışmaların sonunda ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK hizmete girdi. ULAK üzerinden görüşme yapan Bakan Ahmet Arslan ULAK için 60 milyon doların üzerinde Ar-Ge yapıldığını söyledi. 

MİRAY ÇİMEN

Türk mühendisler tarafından kırsal bölgelere de 4.5G hizmetinin götürülmesi için geliştirilen yerli ve milli baz istasyonu ULAK hizmete alındı.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ULAK’ın Kars’ta hizmete alınması kapsamında düzenlenen törene katıldı.

GENİŞ BANT YAYILIYOR 

Coğrafi ve yüksek maliyet nedeniyle yatırım zorluğu bulunan kırsal alanlardaki vatandaşlara Evrensel Hizmet projeleriyle gittiklerini anımsatan Arslan, insanların hızlı internet taleplerinin karşılanması sorumluluğunu sadece operatörlere bırakmadıklarını, Evrensel Hizmet projelerini devreye soktuklarını anlattı. Arslan, bugüne kadar yaklaşık 4 bin yerleşim yerine sabit veya mobil geniş bant internet ve ses hizmetini götürdüklerini belirterek, hedeflerinin 2020’ye kadar 3 bin yere daha bu hizmetleri götürmek olduğunu kaydetti. Hedeflerinin ülkenin her köşesinde, vatandaşlara gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerini götürmek ve bilgi toplumu sürecini tamamlamak olduğunu ifade etti.  

MEYVELERİNİ VERİYOR

Yürüttükleri Evrensel Hizmet projelerinde yerli ürünlerin kullanımını zorunlu tutulduğunu hatırlatan Arslan, “ULAK’ta ilk fazda 1799 yerleşim yeri için yerlilik oranını yüzde 10 öngörmüştük, yüzde 43’e çıkardık. İkinci faz 1472 yerleşim yeri için ise yerlilik oranını yüzde 30 öngörmüştük, yüzde 54’e çıktı. Böylece milli haberleşme sanayisinin oluşmasına bakanlık olarak destek veriyoruz. Bu çalışmalar, artık meyvelerini vermeye başladı” dedi. 

Cari açığı azaltacak

 Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise  törende yaptığı konuşmada “ULAK, cari açığı azaltacak haiz bir öneme sahip. 5G’ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülke olma konsuda emin adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Casus yazlım söz konusu değil 

Bakan Arslan, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yaptığı ‘Adalet Yürüyüşü’ sırasında partililerin telefonlarına yüklendiği iddia edilen yazılım hakkında soruyu ise şöyle yanıtladı:”Özellikle BTK marifetiyle böyle bir yazılımın satın alındığı ve dinleme için kullanıldığı gibi bir ifade kullanıyorlar. Net ve % 100 bizim satın aldığımız veya gayriresmi olarak alıpta kullandığımız hiçbir yazılım, casus yazılım dahil söz konusu olamaz.”

60 milyon dolarlık ar-ge yatırımı

ULAK’ın, ilk yerli ve milli 4,5G baz istasyonu olduğunu ifade eden Arslan, ULAK için 60 milyon doların üzerinde Ar-Ge yapıldığını söyledi. Arslan, fiber optik altyapısında mükerrer yatırımdan kaçınılması adına  da gelecek hafta Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımıyla fiber optik altyapısının ortak kullanılması ve işletilmesine ilişkin lansman yapacaklarını söyledi. Söz konusu lansmanla 25 milyar lira yerine 4 milyar liralık yatırımla ihtiyacın görüleceğini kaydeden Arslan, bu konuyu çok önemsediklerini vurguladı. 

Nisanda 150 adet teslim edildi

ULAK Baz İstasyonu’nun 150 adetlik ilk parti teslimatı nisan ayında gerçekleşirken dün yapılan törenle de baz istasyonları servis vermeye başladı. Mayıs ve Haziran 2018 aylarında yapılacak diğer teslimatlarla, ana operatörlüğü Turkcell tarafından yapılan Evrensel Hizmet Projesi Faz 1 projesi kapsamında toplamda 489 adet sahaya yerli baz istasyonu kurulacak.  

İş güvenliğinde  örnek şirket Turkcell 

Turkcell Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın organize ettiği “9. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi” kapsamında önemli bir ziyarete ev sahipliği yaptı. Bakanlık ve özel sektör temsilcilerinin de aralarında olduğu bir heyet, Turkcell’in İstanbul Küçükyalı’daki genel müdürlüğünü ziyaret etti. 

BÜYÜK BEĞENİ KAZANDI

Turkcell’in, çalışma ofislerindeki güvenli tasarımı ve ergonomik yaşam koşulları, sosyal alanları; iş güvenliği profesyonelleri, akademisyenler ve insan kaynakları uzmanlarından oluşan heyetin büyük beğenisini kazandı. 

Pozitif katkı verecek

 Turkcell İdari İşler ve İş Sağlığı-Güvenliği Direktörü Kutlu Küçük, “Etkinlikte, katılımcılarla paylaştığımız örneklerin herkes için pozitif katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

LG’den 1 kiloluk full HD projektör 

LG CineBeam Full HD LED Projektör (PF50KA), boyutu ve 2,5 saatlik dahili pil ömrü ile projeksiyon makinelerine yepyeni bir boyut getiriyor. Firmadan yapılan açıklamaya göre yalnızca 1 kg olan LG PF50KA’nın kompakt boyutu kullanıcılara istedikleri her ortamda geniş ekranda video izleyebilme ve fotoğraf görüntüleyebilme imkanı sunuyor.