Yerli aşı ve ilaç için merkez kuruyor

İş Bankası ve Koç Üniversitesi, salgın hastalıklar konusunda aşı ve ilaç geliştirmek için bir merkez kuruyor. 25 milyon lira kaynak aktarılacak merkezle Türkiye'nin sağlıkta dışa bağımlılığı azaltılacak.

Türkiye İş Bankası ve Koç Üniversitesi, Bayındır Sağlık Grubu’nun desteğiyle, Kovid-19 başta olmak üzere enfeksiyon hastalıklarını araştırmak için bir merkez kuruyor. Koç Üniversitesi bünyesinde kurulacak merkeze 5 yılda 25 milyon TL kaynak aktaracaklarını anlatan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Bu merkezimiz Türkiye’de yerli aşı, tanı kiti ve ilaç üretme hedefiyle çalışacak. Amacımız uluslararası düzeyde ses getirecek çıtayı yükseltecek çalışmalar yapmak” diye konuştu.

BAĞIMLILIK AZALACAK

Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül de, enfeksiyon hastalıklarına karşı bir merkez kurmanın önemli olduğunu söyledi. Türk ve yabancı pek çok uzmanın görev alacağı merkezde enfeksiyon hastalıkları için tanı kiti, tedavi ilaçları ve aşı geliştireceklerini anlatan Ergönül, “Fark yaratacak bilim insanlarının yetişeceği bu merkezle Türkiye’nin sağlıkta dışa bağımlılığı azaltılacak” dedi. 

UCUZ TANI KİTİ ÇALIŞMASI VAR

Şu anda çok ucuz ve kolay uygulanabilen bir tanı kiti üzerine çalıştıkları bilgisini veren Ergönül şunları kaydetti: “Bu merkezde diğer hastalıklar da araştırılacak. Örneğin şu an Türkiye’de 15 bin kırım kongo kanamalı ateşi vakası var. Bunun kentlerden kırlara yoğun ziyaretler olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Şuan buna yönelik araştırmalar yapıyoruz.”