'Yerel üretime yatırım yapılmalı'

Maliyetlerin düşürülmesi için yerel üretime yönelik teşvikin artırılması gerektiğini belirten Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, “Sadece üretim yapan ülke olmak değil, dünya markası haline gelmek için yerel üretime yatırım yapmamız uzun dönemli büyümede pozitif getiri sağlayacaktır” dedi.

Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, "İthalatımızın büyük bir kısmı hammadde ve yatırım mallarından oluşuyor. 2023 Ekim ayında en çok ithalat 20 milyar 246 milyon dolarla ham madde grubunda yapıldı.

2023 yılı Ocak-Ekim döneminde ise toplam ithalat 304 milyar 27 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özellikle sanayide maliyet yükü yaratan yedek parçalarda yerel üretime yönelmek bizi ithalatçı ülke konumundan zaman içerisinde üretim ve ihracat yapan ülke konumuna taşıyacaktır" açıklamalarında bulundu.

Gümrük vergilerine gelen zamlara, hızla yükselen yedek parça maliyetlerine karşı yerel üretimin desteklenmesi gerekliliğine dikkat çeken Nihat Kırmızı, "İthal ürünlere olan bağımlılık yerli ara malı üretimi yapan sektörlerde zayıflık yaratıyor. Maliyetlerin düşürülmesi için yerel üretime, özellikle ara mal üretimine yönelik verimlilik ve teşvik artırılmalı. Ayrıca, günümüzde teknolojik gelişim; rekabet seviyesi ve dış ticaret hacmi üzerinden ülkeler arası üstünlük farkını ortaya koymakta. Sadece üretim yapan ülke olmak değil dünya markası haline gelmek için katma değer yaratacak ve teknolojiden beslenerek geliştirilen yerel üretime yatırım yapmamız, iç kaynaklarımızı maksimum verimle kullanmamız uzun dönemli büyümede pozitif getiri sağlayacaktır. İthal girdi bağımlılığının azalması ve yerele yönelmek için tüketim malları maliyetlerine karşı yerel üretimlerin desteklenmesi ve gerekli fonların sağlanması, üretimi kolaylaştıracak kapıların açılması gerekiyor" şeklinde konuştu.