Yenilenmiş telefon satışını 4'e katladı

İkinci el pazarında yenilenmiş telefonların payı hızla artıyor. Easycep Genel Müdürü Mehmet Akif Özdemir, geçtiğimiz yılı 4 kat büyümeyle kapattıklarını, bu yıl 340 bin cihaz yenileyebileceklerini söyledi.

AKŞAM

SERDAR SAĞLAM

Üst segment cep telefonu kullanmak isteyen ancak istediği modelin sıfırını almaya gücü yetmeyen kullanıcılar ikinci el cihazlara yöneliyor. İkinci el piyasasında ise yenilenmiş cihaz kullanımının payı hızla artıyor. Yenilenmiş cihazın cazibesinin artmasında sunulan 12 ay taksit imkanı ve 12 aylık garanti önemli rol oynuyor. Yeni telefon alımlarında taksit imkanı 3 ay ile sınırlandırılmış durumda. Yenilenmiş cihaz piyasasının en önemli oyuncu Easycep 2023'te 4 kat büyüdü. Şirketin Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Akif Özdemir geçtiğimiz yıl 200 bine yakın cihaz yenilediklerini belirterek bu yılki hedeflerinin 340 bin olduğunu söyledi.

YÜZDE 5 PAYA ULAŞTI

Telefon yenileme adedinin sürekli arttığını belirten Özdemir, "Kullanılmış telefon pazarında yenilenmiş telefonların payı yüzde 5'lere ulaştı ve 2026 yılına kadar bu oranın yüzde 30'a ulaşmasını bekliyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yenilenmiş telefonlara olan talebin artmasına paralel olarak yenileme merkezimizin kapasitesini artırırken, ekibimizi genişleterek istihdamımızda yüzde 54 artışa gittik" dedi.

İLÇELERE ŞUBE AÇIYOR

Geçtiğimiz yıldan bu yana 61 yeni mağaza açarak toplamda 161 fiziksel noktada tüketicilerle buluşan EasyCep, kapsama alanını genişletmek üzere yeni bir atılım başlattı. Özdemir, "Yerel telefon bayileri EasyCep Express ağına dahil olarak cihaz alış ve satış hizmetleri sağlayabiliyorlar. Bu sayede ağımızı genişleterek, nüfusu 100 bin ve üzerinde olan ilçeler dahil EasyCep hizmetini ve yenilenmiş teknoloji deneyimini yurt geneline yayıyoruz. Buna özel olarak bir yazılım ürünü geliştirdik ve ilk 40 EasyCep Express üyemiz sisteme dahil oldu. Önümüzdeki dönemde bu ağı hızla büyüteceğiz" diye konuştu.

SIFIR SATIŞLAR DÜNYA GENELİNDE DİP YAPTI

Geçtiğimiz yıl dünya genelinde sıfır akıllı telefon satışları son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, yenilenmiş ve ikinci el telefonlarda ise yüzde 10'a yaklaşan artış kaydedildi. 2023'te 55 milyar dolar seviyesinde olan dünya kullanılmış cep telefonu pazarının 2024'te 62 milyar dolar, 2033 yılında ise 172 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Bununla birlikte, İngiltere'de satılan her dört telefonun birinin yenilenmiş veya ikinci el olmasına karşın, yenileme sektörüyle yeni tanışan pazarlar önemli potansiyel barındırıyor.

YURTDIŞINDA BÜYÜME HAMLESİ

Geçen yıl tohum yatırımcılarından olan Fibabanka'nın risk sermayesi fonu Finberg'den yeni bir yatırım alan EasyCep, bu potansiyele paralel olarak bölgesel oyuncu olma hedefiyle yurtdışına açıldı. Özdemir, "İlk olarak Katar'da faaliyet göstermeye başlayarak ülkenin üç perakende devi ile anlaştık. Sonraki durağımız ise Azerbaycan oldu. Ülkenin lider iletişim markalarından olan Azerconnect ortaklığında ülkeye giriş yaptık" dedi. Bu atılımları takiben EasyCep ardından 2024 yılında cirosunun yüzde %5'ini yurtdışı pazarlardan elde etmeyi öngörüyor.