Artan üretim maliyetlerinin tüketiciye yansımasının derinden hissedildiği kategorilerin başında gelen akıllı telefonlar ve tüketici elektroniğindeki etiket artışları, son model ve yeni gibi cihazlara daha az maliyetlerle erişme olanağı sunan yenilenmiş (refurbished) ürünlere yönelik ilgiyi artırdı. Yalnızca cep telefonlarının yenilenmesine yönelik pazar büyüklüğü, Statista verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla 55 milyar dolara ulaştı. 2033'e kadar 3 kattan fazla artarak 172 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de ise bu ekonomik büyüklüğün 1.5 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.
TÜKETİCİ SICAK BAKIYOR
12 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen ve bu yıl 2024 Mobil Dünya Kongresi'nde açıklanan bir rapora göre Avrupalıların %52'si, yenilenmiş bir akıllı telefon satın almaya istekli olduğunu belirtti. 22 Ağustos 2020›de Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik sayesinde yenilenmiş ürün pazarının Türkiye›deki gelişiminin önü açılırken, akıllı telefonlardan akıllı saatlere, ev elektroniğinden oyun konsolları, tablet ve bilgisayarlara kadar geniş bir yenilenmiş ürün yelpazesi de tüketicide karşılık bulmaya başladı.
PAZAR, 1 MİLYON ADEDE KOŞUYOR
Türkiye'de 500 bin adede yaklaşan yenilenmiş telefon pazarının yeni oyuncuların katılımıyla önümüzdeki dönemde 1 milyon adedi aşacağını ifade eden Mobilfon CEO'su Mustafa Kemal Turnacı,"Mobilfon olarak, sürdürülebilir teknolojiye katkı sağlama ve kullanıcılarımıza çevre dostu çözümler sunma hedefimizle sektördeki yenilenmiş cihaz talebini karşılamaktan gurur duyuyoruz. Mobilfon olarak, 2024 yılında gerçekleştirdiğimiz cihaz yenileme işlemleriyle 5 milyon kg karbon salınımını önledik. Bu oran benzinli ortalama bir araçla 28 milyon km yol yapıldığında veya 100 kişilik bir yolcu uçağının İstanbul'dan New York'a 23 defa gidip gelmesiyle ortaya çıkan karbon salınımına denk geliyor" dedi.
KİŞİ BAŞI E-ATIK MİKTARI 12.95 KG
Eskimiş elektronik ürünlerin atığa dönüşmesi çevre üzerinde olumsuz etkiler yapıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nün (UNITAR) Sürdürülebilir Döngüler (SCYCLE) Programı tarafından yayımlanan 2024 Dünya e-Atık İzleme raporuna göre, 2022 yılında dünya genelinde toplam 62 milyon ton e-atık üretildi. Bu miktar kişi başına düşen e-atığın 7.8 kg olduğunu gösteriyor. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre e-atık miktarı artıyor. Türkiye'nin toplam yıllık e-atık miktarı 1.1 milyon ton, kişi başı üretilen e-atık miktarı ise yaklaşık 12.95 kg düzeyinde bulunuyor.
TÜKETİCİ BİLİNCİNİ ARTIRIYOR
Türkiye'nin en büyük yenilenmiş elektronik ürün marketi EasyCep de teknoloji sektöründe döngüsel ekonominin öncülüğünü yapıyor. EasyCep, başta cep telefonu olmak üzere, tabletten akıllı saate ve diz üstü bilgisayara kadar uzanan geniş yelpazedeki ürünleri, standartlarını Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği yenileme merkezlerinde yenileyerek tekrar ekonomiye kazandırıyor. Şirket kuruşundan bu yana döngüsel ekonominin hayata geçmesini destekleyerek değer yaratıyor ve tüketicileri bilinçlendirerek tüketim anlayışını değiştiriyor.
YÜZDE 40 FİYAT AVANTAJI SAĞLIYOR
Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, lisanslı bir yenileme merkezi olan Senatech de akıllı telefonlar başta olmak üzere, birçok yenilenmiş ürünle hem ülkenin cari açığını düşürmeye katkıda bulunuyor hem de tüketicilerin diledikleri cihazlara daha az maliyetle ulaşmasına olanak tanıyoruz. Yenilenmiş ürünler, özellikle temel ihtiyaçlara yönelik harcamaların arttığı dönemlerde teknolojiyi de yakından takip edebilmenin maliyet avantajlı bir yolunu sunduğuna dikkat çeken Senatech Yönetim Kurulu Başkanı Abdulhakim Çeliker, "Örneğin Senatech'ten yenilenmiş iPhone veya yenilenmiş Samsung Galaxy Note 10 satın alan kullanıcılar; sıfır ürünlere kıyasla %40'a varan maliyet avantajıyla 12 ay garantili, yüksek kaliteli, sıfıra yakın cihazlara sahip 12 ay taksit seçeneğiyle sahip olabiliyor" ifadelerini kullandı.