Yenilenebilirin payı yüzde 57.2'ye ulaştı

Türkiye'nin enerji kaynak çeşitliliğinde yenilenebilir enerjinin payı her geçen gün artıyor. Ülkedeki yenilenebilir enerji kurulu gücü 12 Haziran itibarıyla toplam kurulu gücün yüzde 57.2'sine ulaştı.

Bugün Dünya Yenilenebilir Enerji Günü. Türkiye son dönemde bu özel günün en çok hakkını veren ülkeler arasında yer alıyor. Yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla dünya sıralamasında basamakları hızla tırmanan Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 12 Haziran itibarıyla toplam kurulu gücün yüzde 57.2'sine ulaştı.

HİDRO BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücü bu dönemde 110 bin 339 megavata ulaştı. Toplam kurulu güç içerisinde en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesi ile ilk sırada 23 bin 855 megavatla barajlı hidroelektrik santralleri yer alıyor. Bunu 14 bin 994 megavatla güneş enerjisi santralleri, 12 bin 194 megavatla rüzgar santralleri takip ediyor. Akarsu santralleri 8 bin 329 megavat, biyokülte 2 bin 94 megavat ve jeotermal enerji 1691 megavat kapasite ile kurulu güce katkıda bulunuyor. Böylelikle, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla dünya sıralamasında basamakları hızla tırmanan Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 12 Haziran itibarıyla toplam kurulu gücün yüzde 57.2'sine ulaştı.

50 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Türkiye'nin yenilenebilir enerji haritasında, İzmir rüzgar, Konya güneş, Aydın jeotermal, Şanlıurfa hidroelektrik ve İstanbul biyokütle kapasitesiyle lider şehirler olarak öne çıkıyor. Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarının büyüklüğü 50 milyar dolar seviyesini aşarken, kurulu güç kaynak ve il bazında farklılıklar gösteriyor.

DÜNYA SIRALAMASINDA 11'İNCİ AMA HEDEF İLK 10

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü artarken dünya sıralamasında da ilk 10 ülke arasına girme çabası devam ediyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) yayımladığı yenilenebilir enerji kurulu güç istatistikleri sıralamasında Çin ilk sırada yer alırken onu ABD ve Brezilya izliyor. Daha önceki sıralamada 12'nci olan Türkiye, 11'inci sırada yer alıyor. Öte yandan, teknolojik gelişmeleri sistemine dahil etmeyi hedefleyen Türkiye'de 2022 sonundan itibaren tahsis edilen toplam 19 gigavatlık depolamalı rüzgar enerjisi projeleri için 10 yıl içinde 19 milyar euro'luk yatırım yapılacağı hesaplanıyor.

TARIMGES DAHA ÇOK VERİM SAĞLAYACAK

Türkiye'de TarımGES projelerine yönelim de hızlanıyor. Tarıma Entegre Fotovoltaik Sistemler, tarım alanı üzerine tarımsal faaliyeti etkilemeyecek yapıda yükseltilmiş paneller ile kurularak aynı anda hem yenilenebilir kaynaktan elektrik enerjisi hem de gıda üretimine olanak sağlıyor. ODTÜ-GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Doç. Dr. Talat Özden, tarım alanlarında kullanılan güneş enerjisi panelleri ile daha az su tüketimi, ile daha etkin koruma sağlamayı hedeflediklerini söyledi.