Yenilenebilir enerjide 2035 hedefleri tutacak

AKŞAM tarafından düzenlenen Future&Trends Summit'in Enerji oturumunda Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli masaya yatırıldı. Zirvede depolama teknolojilerinin önemine dikkat çekildi. Enerji üretim sektörünün temsilcilerine göre Türkiye'nin 2035 yılında rüzgar kurulu gücünü üç, güneşte ise beş kat artırarak 2035 hedefini yakalayacak potansiyeli bulunuyor.

10 YIL ÖNCE HAYAL BİLE EDEMEZDİK

AKŞAM'ın Ziraat Bankası ana sponsorluğunda Turkish Airlines Co sponsorluğu, Türk Telekom'un da iletişim sponsorluğunda düzenlediği Future&Trends Summit 2024'ün üçüncü oturumunda 'Enerjinin Gelecek Yüzyılı' tartışıldı. Oturum sponsorluğu RHG Enertürk Enerji, moderatörlüğünü ise AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu yaptı. Konuşmacılar arasında ilk söz alan isim olan RHG Enertürk Enerji Genel Müdürü Alpay Beyla yenilenebilir enerjinin artık azınlık olmaktan çıktığını söyledi.

YÜZDE 55 YENİLENEBİLİRDE

Türkiye'de kurulu gücün toplamda 106 GW olduğunu belirten Beyla, "Bunun yüzde 55'i artık yenilenebilir. AB'de tüketilen enerjinin yüzde 45'i gibi bir rakamlara ulaştık 2023 sonunda. Bunlar gurur verici. 10 yıl önce konuştuğumuzda hayal bile edilemeyecek noktalara ulaştı Türkiye. 2035 yılı hedeflerine baktığımızda rüzgarda yaklaşık üç katına çıkaracak 30 GW'ı bulacağız. Güneşte yaklaşık 50 GW'ları bulacağız. Bunun yanında bir beş kat artışı jeotermal ve biokütlede bekliyoruz. 10 yıl sonraki hedeflerin çok rahat bir şekilde erişilebilir olduğunu görebiliyoruz" dedi.

ELEKTRİK UCUZLAYABİLİR

Tüketicinin kullandığı elektriğin fiyatının düşüp düşmeyeceği konusuna değinen Beyla, "Hem kendi elektriğini üreten sanayi hem de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeye devam eden Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda maliyetler noktasından iyileşme yapmasını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

YATIRIMLAR İKİ KAT ARTMALI

Konuşmacılar arasında yer alan Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör Türkiye'nin yenilenebilir enerjide son 15 yılda kaydettiği ilerlemenin umut verici olduğunu söyledi. Hidroelektrikte Türkiye'nin eskiden beri iyi olduğunu belirten Güngör, "Son 15 yılda rüzgar, son 7 yılda da güneşte ciddi ilerlemeler kaydettik. Hidroelektrikte dünyada 9. Avrupa'da 3'üncüyüz. Rüzgarda dünyada 11. Avrupada 6'ncıyız. Güneşte dünyada 17'nci Avrupa'da 8'inciyiz. Böyle baktığınızda gelişiminiz gayet iyi gibi görünebilir. Bu bardağın dolu tarafı. Bir miktar boş tarafı da var" diye konuştu.

İZİN SÜREÇLERİ ÇOK UZUN

Güngör, "Biz hem rüzgarda hem güneşte 11 bin MW'ler seviyesindeyiz. Hedefimiz rüzgarda 30 bin, güneşte 50 bin. Bunu 12 yıl içerisinde yapabilir miyiz? Bu rüzgarda yılda 1500 güneşte 3500 MW demek. Yapmış mıyız geçmişte? Yaptığımız seneler olmuş. Rüzgarda 1800 yapmışız. Güneşte şimdiye kadar yılda en fazla yılda 2600 olmuş. Ortalama biraz daha düşük. Rüzgar yılda 800 güneş 1500 MW. Bu hedefleri tutturabiliriz ama ortalama hızımızı ikiyle çarpmamız lazım. Doğru adımları atarsak bu hedefleri çok rahat yakalar ve geçeriz" şeklinde konuştu. Hedeflere ulaşılması için giderilmesi gereken bazı eksikler olduğunu da ifade eden Güngör, "İzin süreçleri maalesef çok uzun sürüyor. Bir izin için bir kuruma birkaç kez gitmeniz gerekiyor" şeklinde konuştu.

ATIKTAN HEM ELEKTRİK HEM DOMATES

Konuşmacılardan Biotrend Enerji Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Nalçacıoğlu kendilerinin sadece enerji üretmenin ötesinde atık yönetimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Enerjinin kendilerinin son ürünlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Nalçacıoğlu, "Biokütle dediğimizde atığın toplanması ve tesislere getirilmesiyle başlayan bir süreç var. Her aşamasında çevreyle bir etkileşim var. Her aşamada insan gücü var. Toplamasında, ayrıştırmasında, kontrolünde... Birim MW maliyetimiz ise yüksek. Belki de bu yüzden büyük gruplar daha önceden bu işe girmemiş" ifadelerini kullandı.

KİRLETEN ÖDEMELİ

2023 yılında iki büyük ihaleye çıkıldığını ancak tek bir firmanın dahi teklif vermediğini belirten Nalçacıoğlu, "Çünkü ekonomik olarak dönmüyor. Peki alternatifi ne bunun. Tüm Avrupa ülkelerinde kapı parası olarak tarif ettiğimiz kirletenin ödemesi yönünde bir prensip var. Türkiye'de bu henüz uygulanmıyor. İnşallah ilerleyen dönemde bu olursa bu yatırımlar yapılabilir" dedi. Nalçacıoğlu, "Biotrend olarak bizim tesisin kalan avantajlı YEKDEM süresi 6.5 yıl civarında. 6.5 yıl sonra ya dükkanı kapatıp gideceğiz ya da alternatiflerle yelpazeyi genişletmemiz gerekiyor. Atık ısılarımızdan topraksız tarımla domates üretiyoruz. Elektrik geliri bize yetmediği için bir şekilde farklı gelirler bulmamız gerekiyor" diye konuştu.

Enerjinin Gelecek Yüzyılı oturumu AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumda RHG Enertürk Enerji Genel Müdürü Alpay Beyla, Biotrend Enerji Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Nalçacıoğlu ile Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör konuşmacı olarak yer aldı.

Oturumun sona ermesinin ardından konuşmacılara plaket takdim edildi ve toplu fotoğraf çekildi. Soldan sağa Alpay Beyla, Tülay Mutlu Dölen, Mehmet Ali Nalçacıoğlu, Mustafa Kemal Güngör, Mustafa Kartoğlu.