Yeni yılda neler değişiyor? 1 Ocak'ta hayatımıza girecek yenilikler

Yeni yılda vatandaşı, esnafı ve reel sektörü ilgilendiren birçok düzenleme yürürlüğe konulacak. Düzenlemeler arasında yüzde 2'lik Konaklama Vergisi, büyük binalarda güneş ve rüzgar enerjisi zorunluluğu ve kuaförlere 1 gün tatil imkanı da var.

■ E-TİCARETTE YENİ DÖNEM: 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek önemli düzenlemelerin başında, e-ticaret sektörünü düzenleyen kanun geliyor. Kanunla, elektronik ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması, pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması amacıyla ölçekler de dikkate alınarak e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenleme yapılıyor.

■ KONAKLAMA VERGİSİ DEVREDE: Yılbaşında, yüzde 2 oranında uygulanacak konaklama vergisi de yürürlüğe girecek. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafi rhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetleri konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler de bu verginin kapsamında yer alacak.

■ KUYUMCULARA YETKİ BELGESİ: 1 Ocak itibarıyla kuyumcu esnafının ticari faaliyetlerine devam edebilmesi için yetki belgesine sahip olmaları gerekiyor, evraklar eksik olsa dahi belge için 31 Aralık'a kadar başvuru yapılması önem taşıyor.

■ EĞLENCE VERGİSİ KALKTI: Sinema, konser, spor müsabakası ve at yarışları izleyicilerinin bilet bedeliyle birlikte ödedikleri yüzde 10'luk eğlence vergisi, 1 Ocak 2023'ten itibaren alınmayacak.

■ BERBER VE KUAFÖRE 1 GÜN TATİL: Berber, kuaför ve güzellik salonlarının bir günlük tatil uygulaması 1 Ocak itibarıyla başlayacak. Tatil günü olarak pazar öne çıkarken tatil hakkı tüm işletmeler için eşit şekilde uygulanacağından haksız rekabetin oluşmasının önlenmesi öngörülüyor.

■ E-DEFTER İÇİN ZORUNLULUK: 2021 yılı vergi dönemleri içinde cirosu 4 milyon lira ve üstü olan gerçek ve tüzel mükellefl erin, 1 Ocak 2023'e kadar e-defter uygulamasına geçmesi gerekiyor. 2021 yılı cirosu 1 milyon lira ve üstün olan gayrimenkul ve motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal ve hizmet satışını gerçekleştiren mükellefl er de 1 Ocak'ta uygulama kapsamına girecek.

■ YENİLENEBİLİR ENERJİ ZORUNLULUĞU: Binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu 1 Ocak'ta başlıyor. Gelecek yıldan itibaren bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük yapıların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri bu şartlara göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.

NOTERDE EV SATIŞINA ERTELEME

TAŞINMAZ satış sözleşmesinin noterlerce yapılabilmesine ilişkin düzenleme 6 ay sonra devreye girecek. Resmi Gazate'de yayımlanan karara göre 1 Ocak 2023'ten itibaren noterlerce taşınmaz alım satım işlemi yapılabilmesine imkan sağlayan düzenlemenin uygulama tarihi 1 Temmuz 2023'e ertelendi. Buna göre noterler, 1 Temmuz 2023'ten itibaren taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapabilecek, tapu siciline şerh verebilecek.

TÜKETİCİ POŞETE 25 KURUŞ ÖDEMEYE DEVAM EDECEK

ÇEVRE Kanunu uyarınca tahsil edilen geri kazanım katılım payları 2023 yılı için yeniden belirlendi. Bu düzenlemeyle geçmiş yıllardan farklı olarak ilginç bir durum yaşanacak. Poşet için geri kazanım katılım payı 25 kuruştan 38.5 kuruşa yükseltildi. Ancak müşteriler poşet için 25 kuruş ödemeye devam edecek. Böylece marketler vatandaştan 25 kuruş tahsil edecek, üstüne 13.5 kuruş ekleyerek devlete 38.5 kuruş ödeyecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Plastik poşet fi yatı değişmedi. Vatandaşlarımız için plastik poşet yine 25 kuruş. Marketlerin devletimize ödeyeceği geri kazanım katılım payı 38.5 kuruş olarak belirlendi. Yani ne dediysek o" dedi.