Yeni yılda ihracata destek artırılacak

Avrupa'nın en büyük hazır giyim ve moda fuarı IFCO açıldı. 26 ülkeden 94 alım heyetini ağırlayan fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024'te ihracat desteklerini daha fazla artıracağız” dedi.

Akşam Gazetesi

Avrupa'nın en büyüğü olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO), Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katıldığı törenle açıldı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen fuar için Wallmart ile Inditex'in de aralarında bulunduğu onlarca alım grubu ve beş kıtadan binlerce seçkin alıcı İstanbul'a geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye için hayati öneme sahip hazır giyim ve tekstil sektörlerine 2024'te daha fazla ihracat desteği sağlayacaklarını söyledi.

YANINIZDAYIZ

Bolat, geçen yıl 254 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, son 12 aylık rakama bakıldığında yüzde 2 artış yaşandığını kaydederek, bunun sebebinin küresel piyasalarda ve batı ülkelerinde yaşanan durgunluk olduğunu söyledi. Bakan Bolat, "Ancak bizim ihracatçılarımız durmuyor. İnşallah geçen yılki seviyenin üzerine çıkacaklar. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak birinci işimiz olan ülkemize daha fazla döviz kazandırmak, ihracatı artırmak, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerini artırmak konusunda bütün elimizdeki destek mekanizmalarıyla üreticilerimizin, ihracatçılarımızın yanındayız" dedi.

AVRUPA'DA 3'ÜNCÜYÜZ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fuara verdikleri desteklerden bahsederek, IFCO'da 366'sı yerli, 15'i yabancı olmak üzere 381 firmanın katıldığını 30 bin ziyaretçi beklendiğini söyledi. Alım heyeti organizasyonlarına da destek verdiklerini dile getiren Bolat, bundan sonra da bunu sürdüreceklerini bildirdi. Bakan Bolat, bugün artık "Türk malı, Türk ürünü" dendiği zaman bir Avrupa ve dünya markasından bahsedildiğini belirterek, tekstilde ve konfeksiyonda artık Avrupa'da 3'üncü, dünyada 7'nci sırada olduklarını söyledi.

TEK ÇATI ALTINDA BULUŞMA

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün rekabetçiliğini koruyabilmesi için markalaşmadan, tasarımdan, katma değerli üretim ve donanımlı insan gücünden taviz vermemesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, "Hazır giyimde parça parça yapılan fuarları tek çatı altında birleştirdik. Böylece Türkiye'nin çok büyük bir ihraç kalemi olan hazır giyim sektörünün dünya çapında bir fuara sahip olması fikrini adım adım hayata geçiriyoruz. Bu fuar yıl geçtikçe moda ve hazır giyim dünyasının referans fuarı haline gelmeye devam edecektir" açıklamasında bulundu.

Fuarın açılışında defile de düzenlendi. Bakan Bolat'ın açılışını yaptığı İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı 11 Ağustos'ta sona erecek.

BULUŞMA NOKTASI OLDUK

Fuarın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, IFCO ile İstanbul'u küresel moda endüstrisinin buluşma noktası haline getirdiklerini belirterek, "Geçen şubat ayında bu salonlarda Avrupa'nın en büyük hazır giyim ve moda fuarına imza attık" dedi. Gültepe "Orta vadede hazır giyimde 40, tekstilde 20 olmak üzere 60 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Üretimde marka kimliğimizle, tasarım gücümüzle, yetişmiş insan kaynağımızla, markalarımızla, bu potansiyele sahibiz" dedi. Gültepe, Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle yola devam ettiklerini, 2028 vizyonunun bu yolculukta ilk büyük sınavları olacağını belirterek, "2028'de 400 milyar dolarlık mal, 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı için 27 sektörümüz, 115 bini aşan ihracatçımız ve 61 ihracatçı birliğimizle gece gündüz demeden çalışıyoruz" diye konuştu.